Vladimir Putin acuză Kievul că a lansat o operaţiune militară de anvergură împotriva rebelilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat vineri autorităţile ucrainene că au lansat o operaţiune militară de anvergură împotriva rebelilor proruşi şi că sunt responsabile de zeci de crime comise în ultimele zile în estul Ucrainei.

2101 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin acuză Kievul că a lansat o operaţiune militară de anvergură împotriva rebelilor

Vladimir Putin acuză Kievul că a lansat o operaţiune militară de anvergură împotriva rebelilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Autorităţile de la Kiev au dat ordinul oficial pentru lansarea unei operaţiuni militare de anvergură practic pe toată linia de contact" dintre forţele ucrainene şi rebelii proruşi, a afirmat Putin, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus.

"Ele utilizează artileria, lansatoare de rachete şi aviaţia fără distincţie" între rebeli şi civili, inclusiv în "sectoare dens populate", a acuzat preşedintele rus.

"Şi toate acestea sunt însoţite de sloganuri de propagandă privind aspiraţia lor pentru pace, precum şi de căutarea unor responsabili", a adăugat el.

Dar "responsabilitatea aparţine celor care dau astfel de ordine criminale", a subliniat Putin.

Această operaţiune a Kievului s-a soldat cu "zeci de morţi şi răniţi, nu doar soldaţi din ambele tabere, dar şi civili, ceea ce este şi mai tragic", a adăugat el.

Preşedintele rus a mai afirmat că i-a adresat o scrisoare, în urmă cu o săptămână, omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, în care îi propunea retragerea armamentului greu la o distanţă suficientă pentru a împiedica tirurile asupra cartierelor rezidenţiale.

"Din nefericire, nu doar că nu am primit un răspuns clar, dar am văzut acţiuni total contrare" propunerii ruse, a precizat el.

Putin a repetat că numai "negocierile de pace şi instrumentele politice" vor putea soluţiona conflictul. "Sper că, în final, bunul simţ va prevala" la Kiev, a adăugat el.

Vladimir Putin şi membrii Consiliului de securitate rus au ţinut ulterior un moment de reculegere pentru a aduce un omagiu persoanelor ucise în ultimele zile în Ucraina.

Estul Ucrainei s-a confruntat joi cu cea mai sângeroasă zi de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk în septembrie. Cel puţin 40 de persoane, civili şi militari, au fost ucise în 24 de ore, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza cifrelor oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici