Vladimir Putin: Întâlnirea cu Theresa May ar putea fi un pas spre depăşirea cazului Skripal

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că întâlnirea cu prim-ministrul britanic Theresa May în cadrul summitului G20 ar putea fi un prim pas în repararea relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia, în urma disputei privind otrăvirea agentului rus Serghei Skripal, relatează Euronews.

1004 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Întâlnirea cu Theresa May ar putea fi un pas spre depăşirea cazului Skripal

Vladimir Putin: Întâlnirea cu Theresa May ar putea fi un pas spre depăşirea cazului Skripal

Vladimir Putin a transmis că incidentul a fost o problemă între agenţiile de informaţii şi nu ar trebui să ducă la deteriorarea relaţiilor diplomatice şi a intereselor economice dintre Marea Britanie şi Rusia.

Preşedintele rus consideră că Theresa May ar putea fi deschisă la reabilitarea relaţiei cu Administraţia de la Moscova, având în vedere faptul că urmează să se retragă în curând din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii.

„Toată situaţia aceasta cu spioni şi agenţi secreţi nu merită deteriorarea relaţiilor. Această poveste cu spioni, cum o numim noi, nu merită nici măcar o copeică (subdiviziune a rublei, n.red.)”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu pentru publicaţia Financial Times.

„Cred că atât Rusia cât şi Marea Britanie sunt interesate de reluarea relaţiilor. Sper că vom face câţiva primi paşi”, a adăugat Vladimir Putin.

„Cred că va fi mai uşor pentru Theresa May, poate pentru că părăseşte biroul şi este liberă să facă ceea ce consideră corect, important şi necesar, fără a se îngrijora de consecinţele politice domestice”, a menţionat preşedintele rus.

Ultima întâlnire dintre Theresa May şi Vladimir Putin a avut loc în luna noiembrie, în cadrul summitului G20 din Argentina.

Relaţia bilaterală dintre Marea Britanie şi Rusia s-a deteriorat în urma otrăvirii agentului dublu Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Novicioc. Marea Britanie consideră Administraţia de la Moscova responsabilă de comiterea atacului.

Marea Britanie este dispusă să dezvolte o relaţie diferită cu Rusia, dacă Administraţia de la Moscova încetează activităţile de subminare a securităţii internaţionale, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Totuşi, purtătorul de cuvânt a insistat că întâlnirea dintre cei doi lideri nu va însemna normalizarea relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia.

„Întâlnirea este o oportunitate importantă de a trimite un mesaj de la lider la lider şi de a ne asigura că poziţia Marii Britanii este bine înţeleasă. Această întâlnire nu reprezintă normalizarea relaţiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici