Vladimir Putin spune că Rusia are „datoria” să protejeze adevărul istoric despre victoria împotriva fascismului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, cu ocazia discursului său privind Starea Naţiunii, că Moscova are datoria să protejeze adevărul istoric despre victoria sovietică împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, un subiect controversat pentru multe ţări europene.

1698 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin spune că Rusia are „datoria” să protejeze adevărul istoric despre victoria împotriva fascismului

Sursa FOTO: Profimedia Images

"Anul acesta vom sărbători 75 de ani de la victoria în Marele Război Patriotic (frontul de est al celui de-al Doilea Război Mondial, n.red). Data de 9 mai este cea mai mare şi sacrosantă sărbătoare în Rusia. Suntem mândri de generaţia de învingători, ne amintim eroismul lor. (...) Suntem obligaţi să protejăm adevărul despre Victorie. În caz contrar, ce vom putea să le spunem copiilor noştri dacă minciunile se răspândesc în lume ca o epidemie?" a afirmat liderul rus, citat de site-ul agenţiei Tass.

Subiectul implicării Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial este unul controversat având în vedere acţiunile sovietice înainte, din timpul şi după conflagraţie.

În septembrie 2019, o rezoluţie a Parlamentului European afirmă că "al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a început ca rezultat imediat al notoriului pact de neagresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care două regimuri totalitare care împărtăşeau obiectivul cuceririi mondiale au împărţit Europa în două zone de influenţă".

Oficialii ruşi susţin că armata sovietică a eliberat Europa de fascism, în timp ce ţările est-europene consideră că victoria sovietică a însemnat impunerea unor regimuri totalitare în această parte a continentului, pentru aproape o jumătate de secol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici