Vladimir Putin: Statele Unite trebuie să renunţe la perspectiva unei intervenţii militare în Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat marţi că Statele Unite trebuie să renunţe la o intervenţie militară în Siria pentru a face eficientă iniţiativa rusă de plasare sub control internaţional a arsenalului chimic sirian.

460 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Statele Unite trebuie să renunţe la perspectiva unei intervenţii militare în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această iniţiativă va avea sens şi va putea funcţiona doar dacă partea americană şi cei care o susţin renunţă la folosirea forţei", a declarat Putin.

Rusia consideră "inacceptabil" proiectul de rezoluţie propus de Franţa privind armele chimice siriene, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce a discutat prin telefon cu omologul său francez, Laurent Fabius. "Domnul Lavrov a subliniat că propunerea Franţei de aprobare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU prin care autorităţilor siriene să li se atribuie posibila responsabilitate a utilizării armelor chimice este inacceptabilă", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Proiectul de rezoluţie francez depus la Consiliul de Securitate ONU va avea caracter constrângător şi prevede "controlul şi distrugerea" arsenalului chimic sirian, a explicat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. "Franţa va propune partenerilor din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie în virtutea Capitolului 7" al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă în cazul neîndeplinirii obligaţiilor, a declarat ministrul. "Regimul este somat să clarifice fără întârziere situaţia armelor chimice, să le plaseze sub control internaţional şi să le distrugă", a subliniat şeful diplomaţiei de la Paris.

Fabius a subliniat că rezoluţia va avea şi scopul de a "crea un dispozitiv complet de inspectare şi control a obligaţiilor Siriei sub egida Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC)". "Prin acceptarea acestor condiţii precise vom analiza credibilitatea intenţiilor exprimate", a insistat Fabius.

Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia, o propunere primită favorabil de regimul Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici