Vladimir Putin vrea să le impună imigranţilor examene de limbă şi istorie rusă

Premierul rus Vladimir Putin, aflat în campanie pentru alegerile prezidenţiale din martie, a promis într-un articol publicat luni că va înăspri normele privind imigraţia, impunând în 2013 un examen de cultură şi limbă ruse pentru imigranţi.

167 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin vrea să le impună imigranţilor examene de limbă şi istorie rusă

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De anul viitor va trebui impus un examen de limbă rusă, de istorie a Rusiei, de literatură rusă şi despre fundamentele statului nostru precum şi de drept, pentru a obţine sau a-şi prelungi" un permis de sejur, scrie el pe site-ul său de campanie pentru alegerile prezidenţiale din martie (putin2012.ru) şi în cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

El abordează în special problemele privind "migrarea internă", adică deplasarea populaţiei din regiunile sărace ale Rusiei, în special Caucazul rus musulman, către cele mai bogate, în timp ce numeroşi ruşi denunţă numărul tot mai mare de locuitori din Caucaz în marile oraşe.

Putin promite să înăsprească sistemul care obligă toţi ruşii să îşi înregistreze adresa la poliţie dacă rămân în oraş mai mult de trei luni.

"În multe regiuni considerate «atrăgătoare pentru imigranţi» şi în marile oraşe, sistemele (de protecţie socială, n.red.) şi-au atins limita, situaţie care a creat tensiuni între «localnici» şi «nou-veniţi»", subliniază Putin.

"Consider că trebuie înăsprite normele de înregistrare a sancţiunilor în caz de încălcare a regulilor. Toate acestea, bineînţeles, fără să se aducă atingere dreptului cetăţeanului de a-şi alege locul în care să trăiască", a apreciat premierul rus, fără alte precizări.

Rasismul şi xenofobia au câştigat teren în Rusia de la destrămarea URSS. Sute de mii de persoane originare din Caucazul rusesc şi Asia Centrală trăiesc şi muncesc în marile oraşe ruseşti pentru a scăpa de sărăcia din regiunea de origine.

Rusia s-a confruntat cu un val de manifestaţii naţionaliste şi violenţe xenofobe la sfârşitul lui 2010, declanşate de moartea unui tânăr suporter de fotbal într-un conflict la Moscova cu locuitorii din caucaz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici