Vladimir Voronin: Nu voi mai candida la preşedinţia Republicii Moldova sau la altă funcţie în stat

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a declarat luni seara că nu va mai candida la preşedinţia Republicii Moldova sau la altă funcţie în stat, precizând că vrea să rămână la conducerea Partidului Comuniştilor (PCRM), relatează PRO TV Chişinău.

214 afișări
Imaginea articolului Vladimir Voronin: Nu voi mai candida la preşedinţia Republicii Moldova sau la altă funcţie în stat

Vladimir Voronin: Nu voi mai candida la preşedinţia Republicii Moldova sau la altă funcţie în stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După alegerile parlamentare anticipate nu voi candida la nicio funcţie. Dacă voi avea încrederea colegilor, voi fi numai conducătorul partidului. Sunt oameni suficient de responsabili în partid, care pot face acest lucru, poate mai bine chiar decât Voronin", a declarat liderul comunist în cadrul emisiunii În PROfunzime de la PRO TV Chişinău.

Vladimir Voronin spune că PCRM nu se poate adresa Curţii Constituţionale pentru a acuza Alianţa de Integrare Europeană (AIE) de uzurpare a puterii pentru că liderii AIE recurg la diverse trucuri pentru ca faptele lor să nu cadă sub incidenţa unui anumit articol al Constituţiei. Ilegalitatea Parlamentului nu poate fi demonstrată juridic, susţine Voronin.

"Toată şmecheria AIE e că inventează acest proces ca să nu cadă sub articolul respectiv al Constituţiei. Chiar şi aceea că au votat modificarea legii prin care se spune că în sală trebuie să fie 61 de deputaţi. Nu e treaba lor câţi deputaţi sunt în sală. Ei, de fapt, fac în aşa fel ca să nu putem hotărî că aici am ajuns şi că s-a încălcat vădit Constituţia", a menţionat liderul PCRM.

Totodată, Voronin afirmă că PCRM nu a renunţat la proiectul de lege cu privire la micşorarea pragului de voturi pentru alegerea preşedintelui. Mai mult, deputaţii comunişti sunt dispuşi să-l voteze, însă în viitorul Parlament. "Da, suntem gata să discutăm. Şi eu, şi membrii PCRM. Dar asta în viitorul Parlament, în Parlamentul acesta nu este posibil. Parlamentul ăsta e ilegal", a subliniat el.

Vladimir Voronin a confirmat, în cadrul emisiunii, că deputaţii PCRM îşi primesc totuşi salariile şi că sunt lipsiţi doar de diurna acordată pentru prezenţa la şedinţele Legislativului. "Activitatea deputatului nu este doar la şedinţele Parlamentului. Deputatul are misiune mult mai largă, el trebuie să fie în teritoriu, să fie cunoscut de alegători, nu să stea la şedinţă să doarmă", a conchis liderul comunist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici