Voronin: De ce structurile europene nu îi pun pe politicienii români la locul lor?

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva politicienilor români responsabili pentru revoltele antiguvernamentale de luna trecută din Chişinău, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

14 afișări
Imaginea articolului Voronin: De ce structurile europene nu îi pun pe politicienii români la locul lor?

Voronin cere UE să ia măsuri împotriva liderilor români responsabili de situaţia din R.Moldova (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Voronin şi Guvernul său au acuzat România de implicare în planificarea protestelor violente de la Chişinău, în care clădirile Parlamentului şi preşedinţiei au fost devastate şi pe care au fost arborate steaguri româneşti. România a negat acuzaţiile.

"De ce structurile europene nu îi pun pe politicienii români la locul lor?", a declarat Voronin într-un interviu pentru RIA Novosti. "Avem relaţii bune cu UE. Şi acum lucrăm la un nou plan pentru dezvoltarea relaţiilor noastre. Şi noi credem că UE ar trebui să îi pună la locul lor pe acei oficiali nechibzuiţi, oricare ar fi poziţia sau statutul lor", a adăugat el.

Eşecul UE de a ţine sub control "un astfel de individ scăpat de sub control precum (preşedintele român Traian) Băsescu" s-ar putea dovedi "foarte periculos", a avertizat Voronin.

În ceea ce priveşte politica internă, Voronin a avertizat cu privire la o luptă politică prelungită, ţinând cont de situaţia economică dificilă. "Suntem în proces electoral de aproape patru luni, deşi pentru ţară ca întreg, pentru economie şi pentru popor, alegerile anticipate nu sunt necesare sau benefice", a adăugat el.

Parlamentul moldovean format în urma alegerilor de la 5 aprilie nu a reuşit să aleagă un şef al statului, iar dacă al doilea vot programat pentru 28 mai eşuează de asemenea, Legislativul va fi dizolvat.

El a comparat această situaţie cu cea din Ucraina, ale cărei dificultăţi economice au fost exacerbate de conflictele politice. De asemenea, preşedintele moldovean a pus la îndoială voinţa cetăţenilor de a trece din nou prin alegeri. "Nimeni nu poate spune cu certitudine că peste 50 la sută din electorat se va prezenta la vot", a conchis Voronin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici