Voronin: Decizia României privind scutul antirachetă prejudiciază securitatea R.Moldova

Decizia României de a găzdui rachete de interceptare în cadrul scutului american antirachetă din Europa ar putea să transforme Republica Moldova într-o linie de front, a declarat duminică fostul preşedinte moldovean, Vladimir Voronin, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

24 afișări
Imaginea articolului Voronin: Decizia României privind scutul antirachetă prejudiciază securitatea R.Moldova

Voronin: Decizia României privind scutul antirachetă prejudiciază securitatea R.Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat joi că România este dispusă să găzduiască rachete de interceptare în cadrul scutului american antirachetă, destinat protejării aliaţilor europeni.

Un oficial din cadrul Departamentului american de Stat a anunţat ulterior că instalaţiile din România vor deveni operaţionale din 2015 şi sunt create pentru a asigura protecţie împotriva "actualelor şi viitoarelor ameninţări cu rachete balistice din partea Iranului".

Voronin, care în prezent ocupă funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor din R.Moldova, a declarat că poziţia României privins scutul american antirachetă şi sprijinul deschis acordat de aceasta actualei guvernări de la Chişinău ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra securităţii în regiune.

Anterior, comuniştii moldoveni i-au cerut Guvernului moldovean să elaboreze o notă de protest faţă de România în legătură cu planurile sale privind scutul american antirachetă, subliniind că este inadmisibilă amplasarea unor elemente ale scutului american antirchetă pe teritoriul României.

Rusia şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la decizia României de a găzdui rachete în cadrul scutului american antirachetă, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut "clarificări".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici