Voronin şi alţi cinci deputaţi vor reprezenta temporar Republica Moldova la APCE

Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, alături de alţi cinci deputaţi, va reprezenta temporar Republica Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), relatează Pro Tv Chişinău.

15 afișări
Imaginea articolului Voronin şi alţi cinci deputaţi vor reprezenta temporar Republica Moldova la APCE

Voronin şi alţi cinci deputaţi vor reprezenta temporar Republica Moldova la APCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei decizii de vineri a deputaţilor de la Chişinău, componența delegaţiei este pentru o singură şedinţă, iar Parlamentul urmează să revină asupra listei permanente.

Tot vineri, deputaţii au votat demisia vicepreşedintelui Parlamentului Marcel Răducan, în această funcție fiind ales democratul Alexandru Stoianoglo. Funcția a devenit vacantă după ce Răducan a fost numit ministru.

În ceea ce priveşte delegaţia provizorie a R. Moldova la APCE, fiecare partid şi-a delegat câte un reprezentant, iar comuniştii au doi. Împreună cu Vladimir Voronin, la APCE va merge şi deputatul Vladimir Ţurcan (PCRM).

La lucrările APCE, care vor demara la 28 septembrie, vor participa de asemenea deputaţii Stela Jantuan (PD), Vitalie Nagacevschi (PLDM), Veaceslav Untilă (AMN) şi Ana Guţu (PL), potrivit BASA-press.

Deputaţi din PCRM au solicitat desemnarea unei delegaţii permanente, selectată pe criteriul proporţionalităţii, în funcţie de numărul de mandate deţinute de fiecare grup politic în Parlament. Deputaţii urmează să revină la acest subiect, în ianuarie 2010, când va fi votată componenţa Delegaţiei permanente a Republicii Moldova la APCE.

Conform statutului Consiliului Europei, delegaţia parlamentară moldoveană trebuie să fie compusă din cinci membri şi cinci membri supleanţi. Regulamentul APCE prevede că toate delegaţiile naţionale trebuie să fie constituie luând în considerare reprezentarea echitabilă a grupurilor politice existente în Parlament.

Deputatul PCRM Grigore Petrenco a declarat la sfârşitul şedinţei de vineri că decizia Parlamentului de a forma o delegaţie "provizorie", alcătuită din şase membri, în loc de cinci, este o gravă încălcare a legislaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici