Voronin: Transnistria ar trebui să devină republică în componenţa Republicii Moldova

Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat luni, într-un interviu, că regiunea transnistreană ar trebui să aibă statut de "republică în componenţa Republicii Moldova".

399 afișări
Imaginea articolului Voronin: Transnistria ar trebui să devină republică în componenţa Republicii Moldova

Vladimir Voronin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Voronin a apreciat că Transnistriei ar trebui să-i fie oferit "statutul de republică, ci nu de autonomie, să fie Republica Transnistreană în componenţa Republicii Moldova".

În acest interviu, acordat pentru ediţia online a ziarului rus Kommersant.md, după două zile de la vizita preşedintelui român Traian Băsescu la Chişinău, liderul PCRM i-a criticat pe europeni pentru faptul că, după 22 de ani, conflictul transnistrean nu a fost soluţionat încă.

"Care este sensul de a săruta genunchii acestor europeni, de dragul regimului liberalizat (de vize)? Mare parte a populaţiei apte de muncă se află deja peste hotarele ţării, după ce a primit cetăţenie română. Noi ne vindem ţara, integritatea teritorială şi Transnistria, în numele cui?" a subliniat liderul comunist.

El a adăugat că UE nu are nevoie nici de Republica Moldova şi nici de Transnistria.

"Acum europenii «s-au trezit» şi vor soluţionarea conflictului. Bruxelles-ul vrea doar o zonă de separare de Ucraina şi Rusia, pe râul Nistru", a apreciat Voronin.

De asemenea, fostul adjunct al ministrului moldovean de Externe şi Integrării Europene Valeriu Ostalep consideră că una dintre cele mai realiste opţiuni ale Republicii Moldova în vederea soluţionării conflictului transnistrean este ca acestei regiuni să i se acorde o autonomie căt mai extinsă.

În reacţii pentru postul public de televiziune Teleradio Moldova, premierul moldovean Iurie Leancă a întrebat de ce Voronin nu a făcut acest lucru atunci când era preşedintele ţării, iar liderii Partidului Liberal şi Partidului Democrat au afirmat că aceste declaraţii ale lui Voronin au un scop electoral.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici