Votul pentru prezidenţiale şi parlamentare în Taiwan a început; China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace

Au început sâmbătă alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Taiwan, pe care China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace. Acestea de desfăşoară în timp ce Beijingul intensifică presiunile pentru a determina insula să îi accepte suveranitatea, relatează Reuters.

956 afișări
Imaginea articolului Votul pentru prezidenţiale şi parlamentare în Taiwan a început; China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace

Votul pentru prezidenţiale şi parlamentare în Taiwan a început; China urmăreşte îndeaproape

Taiwanul a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale, în 1996, punctul culminant al deceniilor de luptă împotriva regimului autoritar şi al legii marţiale.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, încearcă să obţină un al treilea mandat cu candidatul său, actualul vicepreşedinte Lai Ching-te.

Adresându-se reporterilor din oraşul Tainan din sudul ţării înainte de vot, Lai a încurajat oamenii să voteze.

„Fiecare vot este apreciat, deoarece aceasta este democraţia greu câştigată a Taiwanului”, a spus el.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile repetate ale acestuia la discuţii. Lai spune că se angajează să menţină pacea în strâmtoarea Taiwan şi să continue să consolideze apărarea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chinezeşti care au traversat sensibila strâmtoare Taiwan, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului. Ministerul a denunţat drept război psihologic şi ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună.

„Nimeni nu vrea război”, a declarat Jennifer Lu, o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica sa după ce a votat în districtul Songshan din Taipei.

Lai se confruntă cu doi adversari pentru preşedinţie - Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), şi fostul primar din Taipei Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan (PPT), fondat abia în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici