Votul secret pentru alegerea umătorului preşedinte al Italiei începe odată cu retragerea unuia dintre candidaţii favoriţi

  • Parlamentarii şi delegaţii regionali din Italia încep să voteze pentru succesorul lui Sergio Mattarella, care demisionează pe 3 februarie.
  • Mario Draghi este principalul favorit, însă nu îi este garantat un sprijin larg din cauza temerilor că mutarea sa la palatul prezidenţial ar putea declanşa alegeri anticipate.
448 afișări
Imaginea articolului Votul secret pentru alegerea umătorului preşedinte al Italiei începe odată cu retragerea unuia dintre candidaţii favoriţi

Parlamentul Italiei va începe luni, 24 ianuarie, votul pentru un nou şef de stat, premierul Mario Draghi fiind printre cei mai proeminenţi candidaţi într-un concurs ce va fi monitorizat îndeaproape de pieţele financiare.

Politicienii italieni sunt însă îngrijoraţi că rezultatul ar putea declanşa o nouă incertitudine politică în cea de-a treia economie a zonei euro, statul confruntându-se cu o reapariţie a infecţiilor şi a deceselor cu COVID-19.

Într-un proces care ar putea dura câteva zile, peste 1.000 de parlamentari şi reprezentanţi regionali se vor reuni pentru prima dată luni, la ora 14:00 GMT (ora 16:00 în România), pentru primul tur de vot secret.

Câştigătorul are nevoie de o majoritate de două treimi în oricare dintre primele trei runde, cu o majoritate absolută suficientă ulterior.

Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, a spus clar că şi-ar dori să fie la conducerea Italiei, însă unele partide sunt reţinute în a-l susţine de teamă că plecarea lui ar putea declanşa tulburări politice şi alegeri anticipate.

„În acest moment dificil, ar fi periculos să-l înlăturăm pe Draghi din funcţia de prim-ministru”, a declarat duminică fostul Ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, citat de Reuters.

Dacă Mario Draghi ar deveni şef al statului, ar fi nevoie de un acord cu un alt prim-ministru pentru a se asigura că instabilitatea nu periclitează eforturile Italiei de a primi aproximativ 200 de miliarde de euro din fonduri UE de ajutorare pentru pandemie.

Întrucât nici centrul-dreapta, nici centrul-stânga nu au suficiente voturi pentru a-şi impune un candidat din propria lor tabără, probabil va fi nevoie de un compromis pentru a preveni un impas.

Silvio Berlusconi, unul dintre candidaţii favoriţi, s-a retras sâmbătă din cursă, înlăturând un obstacol din calea discuţiilor între partide, ţinând cont că centrul-stânga excludea vehement să-l susţină pe fostul premier. Mai mult decât atât, Partidul Democrat (PD) ia în considerare votul alb la primul tur de scrutin, în timp ce aliaţii săi, Mişcarea 5 Stele, nu au decis încă o strategie.

De la retragerea lui Berlusconi, partidele de centru-dreapta nu au făcut propuneri alternative, dar Salvini a spus că întreaga coaliţie este pregătită să prezinte mai multe nume „de profil înalt” pentru negocieri. Printre cei consideraţi posibili concurenţi se numără fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Pier Ferdinando Casini, fostul premier Giuliano Amato şi preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Sergio Mattarella, actualul preşedinte al Italiei, exclude în continuare să accepte un alt mandat, în timp ce unii politicieni consideră că, împreună cu Mattarella la conducerea ţării şi Draghi în funcţia de prim-ministru, Italia ar putea trece cu succes peste orice impas.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici