Washingtonul a cerut oficial Berlinului să primească foşti deţinuţi de la Guantanamo

Germania a primit o "cerere concretă" din partea Statelor Unite pentru a primi foşti deţinuţi de la Guantanamo, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

10 afișări
Imaginea articolului Washingtonul a cerut oficial Berlinului să primească foşti deţinuţi de la Guantanamo

Washingtonul a cerut oficial Berlinului să primească foşti deţinuţi de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista persoanelor vizate a fost remisă Guvernului german, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că aceasta va fi trimisă Ministerului de Interne, de care depinde decizia de a primi sau nu foşti deţinuţi pe teritoriul german.

"Pot confirma că o cerere concretă a Statelor Unite referitor la primirea de deţinuţi de la Guantanamo a fost transmisă, cu nume şi informaţii" despre aceste persoane, a mai spus purtătorul de cuvânt. "Evaluarea (Ministerului de Interne) va trebui să demareze la începutul săptămânii, poate chiar de luni", a adăugat el.

Conform ediţiai de luni a săptămânalului Der Spiegel, Washingtonul a adresat Berlinului o cerere privind primirea a aproximativ zece foşti deţinuţi.

Purtătorul de cuvânt german a refuzat să confirme acest număr.

El a precizat că deciziile vor fi luate în funcţie de fiecare caz, în cooperare cu celelalte ţări ale Uniunii Europene şi cu oficialii celor 16 landuri germane, în special în funcţie de ameninţarea potenţială reprezentată de fostul deţinut şi legăturile sale eventuale cu Germania.

El a subliniat că Germania nu are nici o obligaţie să primească vreun deţinut.

Coaliţia guvernamentală germană este divizată în această privinţă: Frank-Walter Steinmeier, ministrul social-democrat al Afacerilor Externe, candidat la postul de cancelar în septembrie, i-a spus preşedintelui american Barack Obama că Berlinul este dispus să primească foşti deţinuţi, dar ministrul conservator de Interne, Wolfgang Schaeuble, se opune.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a indicat săptămâna aceasta, în timpul unei vizite la Berlin, că SUA vor cere oficial aliaţilor lor, în săptămânile următoare, să primească aproximativ 30 de foşti deţinuţi de la Guantanamo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici