Washingtonul anulează unele sancţiuni impuse Iranului pentru a facilita accesul la Internet

Statele Unite au anunţat joi anularea unor sancţiuni economice şi financiare impuse Iranului, autorizând vânzarea de echipamente şi componente software către particulari iranieni, cu scopul de a facilita accesul la Internet şi de a lupta împotriva cenzurii regimului.

173 afișări
Imaginea articolului Washingtonul anulează unele sancţiuni impuse Iranului pentru a facilita accesul la Internet

Washingtonul anulează unele sancţiuni impuse Iranului pentru a facilita accesul la Internet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poporul iranian trebuie să poată comunica şi să aibă acces la informaţii fără să fie ţinta unor represalii din partea Guvernului său", a apreciat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, citată într-un comunicat.

"Cu scopul de a contribui la facilitarea circulaţiei libere a informaţiilor în Iran (...) Trezoreria, împreună cu Departamentul de Stat (...) autorizează exportul către Iran a unor servicii, componente software şi echipamente", anunţă un comunicat al Trezoreriei.

Statele Unite, care impun un regim sever de sancţiuni împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear, intenţionează de-acum să autorizeze exportul către Iran a unor aparate ce nu pot fi folosite în scopuri militare, precum telefoane mobile, între care smartphone-uri cu cartele SIM, telefoane prin satelit sau modemuri pentru conectare la Internet, potrivit listei publicate de Biroul de control al bunurilor străinilor (OFAC).

Anularea acestor sancţiuni va "permite cetăţenilor americani să furnizeze poporului iranian echipamente de comunicare mai sigure şi mai sofisticate, cu scopul de a comunica între ei şi cu lumea întreagă", precizează comunicatul Trezoreriei americane.

Pe de altă parte, Trezoreria a anunţat joi că va adăuga pe lista neagră un comitet ce activează pe lângă Ministerul iranian de Justiţie şi este însărcinat cu ameliorarea "filtrării" conţinutului pe Internet.

Statele Unite, care nu mai întreţin relaţii diplomatice cu Iranul de la Revoluţia islamică din 1979, critică frecvent Teheranul cu privire la drepturile omului şi libertatea de exprimare, reproşându-le autorităţilor iraniene că limitează accesul la Internet şi la reţelele de socializare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici