WikiLeaks: Benjamin Netanyahu asigura SUA, înainte să fie ales, că vrea pacea cu palestinienii

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurări Statelor Unite, în 2008, înainte de alegerea sa, cu privire la capacitatea sa de a încheia pacea cu palestinienii, potrivit unui document dezvăluit de WikiLeaks şi publicat vineri de cotidianul israelian Yediot Aharonot.

74 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Benjamin Netanyahu asigura SUA, înainte să fie ales, că vrea pacea cu palestinienii

WikiLeaks: Benjamin Netanyahu asigura SUA, înainte să fie ales, că vrea pacea cu palestinienii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi reuşi să mobilizez două treimi ale dreptei pentru orice acord" de pace, i-a spus liderul Likud (dreapta) ambasadorului american James B. Cunningham, cu trei luni înainte de alegeri, pe care, ulterior, le-a câştigat, potrivit acestei telegrane diplomatice, trimisă de la ambasada de la Tel Aviv, la 24 noiembrie.

"Dacă preşedintele (Barack) Obama vrea să coopereaze cu mine, vom reuşi să facem să avanseze în mod real" procesul de pace, a adăugat Netanyahu, subliniind că era "dispus chiar şi la compromisuri, pentru a obţine rezultate".

Cu aceeaşi ocazie, el a promis că, dacă va câştiga alegerile, va "forma un Guvern de uniune naţională", ceea ce nu s-a întâmplat, în realitate.

Un an mai târziu, Statele Unite nu îşi mai făceau iluzii asupra procesului de pace israeliano-palestinian, potrivit unui alt document WikiLeaks, publicat în decembrie.

Netanyahu a dat asigurări, joi seara, membrilor partidului său, că nu va face niciun compromis asupra securităţii Israelului, când se va adresa, în mai, în faţa Congresului american, la Washington.

Negocierile de pace directe israeliano-palestiniene sunt suspendate, din septembrie 2010, în urma expirării unui memorandum de zece luni asupra colonizării israeliene în Cisiordania.

Absenţa unei perspective de pace pentru partea palestiniană s-a tradus print-o izolare tot mai puternică a Israelului pe scena diplomatică internaţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici