WikiLeaks: Serbia ştia unde se afla Ratko Mladici în 2008

Serbia ştia "cu pertinenţă" unde se afla în 2008 Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, potrivit declaraţiilor unui diplomat spaniol, reproduse într-o notă diplomatică obţinută de WikiLeaks şi citată de New York Times.

230 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Serbia ştia unde se afla Ratko Mladici în 2008

WikiLeaks: Serbia ştia unde se afla Ratko Mladici în 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, alte note diplomatice americane evocă pe de altă parte semnele de întrebare ridicate de unii membri ai serviciilor prezidenţiale sârbe privind "lipsa de cooperare" a Rusiei pe tema operaţiunilor de căutare a lui Mladici.

"Serbia nu cooperează deloc cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru Fosta Iugoslavie şi ştie perfect unde se află Ratco Mladici", conform declaraţiilor din 2008 ale acestui diplomat spaniol detaşat în Balcani, Ramon Abaroa, declaraţii reproduse într-o notă diplomatică americană.

New York Times nu a precizat însă când exact au fost făcute aceste declaraţii, anul 2008 fiind cel în care forţele proeuropene au ajuns la putere în Serbia, după victoria lor la alegerile legislative din mai. Guvernul premierului Mirko Cvetkovici a fost numit în luna iulie a aceluiaşi an.

Aceste forţe proeuropene au succedat Guvernul naţionalist al lui Vojislav Kostuniţa.

Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, este inculpat pentru genocid de TPI şi este de atunci urmărit de justiţia internaţională.

Referitor la dezvăluirile făcute de WikiLeaks, preşedintele sârb Boris Tadici a repetat joi că Guvernul său nu ştie unde se află fostul lider militar.

Pe de altă parte, New York Times susţine că, potrivit notelor diplomatice, unul dintre aceşti consilieri sârbi, Miki Rakici, a ridicat semne de întrebare privind legăturile dintre apropiaţi ai lui Mladici şi diplomaţi ruşi.

Rakici a mers chiar în Rusia pentru a se întâlni cu consilierul rus pentru securitate naţională, Nikolai Patruşev, întrebându-l dacă ruşii îl ajută pe Mladici să se ascundă, potrivit ziarului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici