Ambasadorul american John Beyrle aprecia, într-o telegramă transmisă la 29 octombrie 2007, că măsurile întreprinse de Guvernul bulgar pentru reformarea forţelor armate sunt o „oportunitate importantă” pentru SUA, potrivit blogului Le Monde, care citează publicaţia online Bivol, partener oficial al lui Julian Assange în Bulgaria, care a început să publice analize şi articole inspirate de telegrame diplomatice americane transmise de la Sofia, publicate integral pe site-ul Balkanleks.eu.
Priorităţile americane, definite de Byrles erau încurajarea Bulgariei, care dispune de mijloace „foarte limitate” să investească în armata sa terestră (vehicule blindate, comunicaţii şi arme uşoare) şi să evite „cu orice preţ” achiziţionarea de material nou şi scump pentru aviaţie şi marină. Interesul american era dublu: compatibilitate cu armata americană şi NATO şi cucerirea pieţei pentru modernizarea forţelor aeriene cu modele vechi, ca F-16 şi F-18. Pentru aceasta, diplomaţii americani trebuie să îi convingă pe bulgari să renunţe la propuneri europene (Eurofighter şi Gripen).
„Vom continua să-i alertăm pe bulgari contra cheltuielilor masive cu achiziţinarea corvetelor franceze”, scria Beyrle, referindu-se la cele patru corvete franceze, în valoare de un miliard de dolari fiecare. Bulgaria s-a angajat să achiziţioneze corvetele într-un parteneriat strategic, semnat la 4 octombrie 2007, la Sofia, cu Nicolas Sarkozy, la câteva săptămâni după eliberarea infirmierelor bulgare din Libia. Dar Washingtonul considera că Sofia trebuia să se orienteze spre nave de mâna a doua, „cu o capacitate intermediară”, care să permită misiuni modeste.
Ambasada americană consacră, la 18 septembrie 2007, o telegramă întreagă corvetelor franceze. Telegrama însărcinatului cu afaceri Alex Karagiannis, citează confidenţe ale anumitor oficiali militari bulgari de rang înalt care apreciază că angajamentul cu Franţa poate „deraia” procesul de modernizare a armatei. De asemenea, acesta cita un contact din cadrul Ministerului bulgar al Apărării care semnala posibilitatea corupţiei.
Dar, în pofida promisiunilor făcute lui Sarkozy, bulgarii menţin suspansul privind achiziţionarea corvetelor, multiplicând declaraţiile contradictorii, ca şi în privinţa achiziţionării de avioane de luptă. În alte trei telegrame, din 11 februarie, 14 mai şi 3 iulie 2008, diplomaţia americană continuă să încurajeze Sofia să renunţe la corvetele franceze, pentru avioanele americane. Dar, la 12 octombrie 2009, la Paris, noul premier Boiko Borisov, îl anunţă, pe Sarkozy că Bulgaria nu îşi poate onora angajamentul.