Wilders îi îndeamnă pe olandezi să voteze, pentru a-l ajuta să distrugă "monstrul de la Bruxelles"

Liderul populist Geert Wilders a început un turneu de o săptămână în cinci oraşe din Olanda, în speranţa că-i va convinge pe alegători să se prezinte la urne la alegerile europarlamentare, pentru a-l ajuta să distrugă din interior "monstrul de la Bruxelles".

479 afișări
Imaginea articolului Wilders îi îndeamnă pe olandezi să voteze, pentru a-l ajuta să distrugă "monstrul de la Bruxelles"

Geert Wilders (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Alegerile de săptămâna viitoare sunt istorice: partidele eurosceptice vor câştiga în numeroase ţări şi vom lucra împreună pentru a reprezenta voinţa cetăţenilor", îi asigură politicianul populist, preşedintele Partidului Libertăţii (PVV), pe cumpărătorii aflaţi într-o piaţă din oraşul Gouda.

Prin acest turneu, care include opriri la Rotterdam şi Scheveningen, politicianul populist va încerca să-i convingă pe olandezi să-i acorde încrederea, dar şi să determine electoratul formaţiunii sale să se prezinte la urne la alegerile programate în 22 mai în Olanda.

Potrivit unui sondaj publicat joi de institutul TNS-NIPO, doar 33 la sută dintre olandezi s-au declarat "adversarii" Uniunii Europene şi, de asemenea, şi-au anunţat intenţia de a se prezenta la vot săptămâna viitoare.

În schimb, peste 65 la sută dintre cetăţenii care s-au declarat "eurofili" intenţionează să voteze, în special pentru partidul de centru D66, al cărui slogan este "Olanda puternică, o Europă puternică".

Liderul populist Geert Wilders mizează în schimb pe sloganul "fără Europa" şi împarte, însoţit de susţinătorii săi purtând tricouri în alb şi albastru, culorile PVV, bancnote false de 100 de guldeni, moneda olandeză înainte de adoptarea euro.

"Vreau ca Olanda să devină o ţară asemănătoare cu Elveţia: o ţară în inima Europei, dar în afara Uniunii Europene, cu control asupra monedei şi frontierelor", explică politicianul, înconjurat de numeroase gărzi de corp.

Potrivit estimărilor din sondajul TNS-NIPO, Geert Wilders ar obţine 3 sau 4 mandate din cele 26 atribuite Olandei, din cele 751 ale Parlamentului European.

Prin alianţa cu Frontul Naţional (FN) din Franţa şi alte partide europene de extrema-dreaptă, PVV speră într-o influenţă mai mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici