WSJ: Iranul a redus procesarea uraniului, ceea ce ar putea facilita negocieri cu SUA

Iranul a redus semnificativ ritumul producerii de uraniu purificat până aproape de nivelul unei arme atomice şi a diluat o parte din volumul acumulat, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, ceea ce ar putea atenua tensiunile cu SUA şi ar putea reactiva negocierile.

292 afișări
Imaginea articolului WSJ: Iranul a redus procesarea uraniului, ceea ce ar putea facilita negocieri cu SUA

Conform surselor citate, în ultimele săptămâni, Iranul a diluat o cantitate mică din stocurile de uraniu purificat la nivelul de 60% şi a redus ritmul de procesare. Cu cât Teheranul acumulează mai puţin uraniu purificat, cu atât dispune de mai puţin material pentru o potenţială armă nucleară.

Informaţiile privind reducerea ritmului acumulării stocurilor de uraniu purificat în concentraţii ridicate intervin în contextul în care joi Iranul a transferat din penitenciare în arest la domiciliu patru sau cinci deţinuţi care au cetăţenie americană, ceea ce ar putea permite un schimb de deţinuţi cu Statele Unite.

Dacă deţinuţii vor fi eliberaţi, Iranul ar urma să primească acces la venituri de miliarde de dolari din petrol blocate în Coreea de Sud din cauza sancţiunilor impuse de SUA.

Oficiali din SUA şi din state europene au transmis Iranului că, în cazul în care vor fi reduse tensiunile în cursul acestei veri, sunt dispuşi la redeschiderea negocierilor extinse spre sfârşitul anului, inclusiv pe tema programului nuclear iranian.

Administraţia preşedintelui Joseph Biden speră să evite orice criză majoră cu Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale programate în SUA în 2024. Criticii din SUA şi din alte ţări afirmă că Washingtonul ar pregăti recompensarea Iranului pentru eliberarea unor cetăţeni americani luaţi ostatici şi pentru întreruperea scurtă a activităţilor nucleare, în timp ce Teheranul intensifică ameninţările regionale şi furnizează asistenţă militară Rusiei pentru războiul din Ucraina.

De când Statele Unite s-au retras din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, un tratat prin care erau anulate sancţiunile internaţionale în schimbul limitării activităţilor atomice iraniene, Teheranul a extins masiv programul. Administraţia Biden a participat la negocierile internaţionale pentru reactivarea Acordului nuclear, dar acestea sunt în impas.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte la sfârşitul lunii august sau în septembrie un nou raport de evaluare privind activităţile nucleare iraniene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici