Yukio Hatoyama, învestit în funcţia de premier al Japoniei - VIDEO

Preşedintele Partidului Democrat din Japonia (PDJ, de centru-dreapta), Yukio Hatoyama, a fost învestit în funcţia de premier de către Parlament, miercuri, pentru a duce o politică mai socială după 55 de ani de dominaţie aproape neîntreruptă a dreptei în arhipelagul japonez.

16 afișări
Imaginea articolului Yukio Hatoyama, învestit în funcţia de premier al Japoniei - VIDEO

Yukio Hatoyama, învestit în funcţia de premier al Japoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hatoyama a fost ales cu 327 de voturi din 480 de deputaţi japonezi, iar 119 au votat pentru Masatoshi Wakabayashi, candidatul Partidului Liberal-Democrat (dreapta), care a părăsit puterea după o guvernare de 55 de ani, aproape neîntreruptă, a Japoniei.

"Camera îl numeşte pe Yukio Hatoyama premier", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Takahiro Yokomichi.

Votul a fost confirmat câteva minute mai târziu de Senat, unde PDJ şi aliaţii săi deţin de asemenea majoritatea.

Hatoyama se va instala imediat la reşedinţa oficială din Tokyo şi îşi va forma Guvernul, după care va depune jurământul în faţa împăratului.

Câştigător al alegerilor legislative de la 30 august, PDJ a promis că va duce o politică "în favoarea vieţii oamenilor", intenţionând să distribuie o parte din venitul naţional familiilor, şomerilor şi pensionarilor, şi să promoveze revigorarea pieţei muncii şi creşterea salariului minim.

Noua putere a promis finanţarea acestui program prin "combaterea risipei" în cheltuielile de stat, care va trebui să aibă ca efect reducerea costurilor lucrărilor publice, raţionalizarea şi descentralizarea puternicei administraţii nipone.

In varsta de 62 de ani, Hatoyama, ii urmeaza conservatorului Taro Aso la conducerea Guvernului japonez, fiind doar a doua oara din 1955 cand PLD pierde puterea in arhipelagul japonez.

Guvernul lui Taro Aso a demisionat colectiv miercuri, înaintea votului din Parlament, pentru a preda puterea echipei lui Hatoyama.

Aso a convocat o scurtă reuniune a consiliului său de miniştri în cadrul căreia fiecare membru şi-a prezentat demisia.

Acesta a demisionat de asemenea de la preşedinţia Partidului Liberal Democrat (PLD), urmând ca la 28 septembrie să fie ales un nou lider, care va avea ca misiune relansarea mişcării conservatoare în opoziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici