Zapatero afirmă că Spania este pe punctul de a câştiga lupta împotriva ETA

Arestarea recentă a unor lideri ETA arată că Spania este pe punctul de a câştiga lupta împotriva mişcării separatiste basce, a declarat, joi, premierul spaniol, Jose Luis Zapatero.

12 afișări
Imaginea articolului Zapatero afirmă că Spania este pe punctul de a câştiga lupta împotriva ETA

Premierul spaniol, Jose Luis Zapatero (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem pe calea cea bună în direcţia reducerii duratei de viaţă a ETA", a spus el, într-un interviu difuzat de canalul de televiziune Cuatro.

Zapatero a afirmat că în ultimii doi ani au fost arestaţi 365 de membri sau complici ai ETA, iar în ultimul an au fost reţinuţi şi trei lideri importanţi ai mişcării.

"Ne îndreptăm într-o direcţie foarte pozitivă", a apreciat el, adăugând că forţele de securitate îşi vor menţine eficienţa.

Premierul spaniol a exclus posibilitatea unui nou dialog cu ETA, afirmând că aceasta a avut "trei ocazii" de a renunţa la violenţă, însă s-a dovedit "incapabilă de a face pasul" necesar pentru dezarmare şi începerea de negocieri.

În Franţa, al cărei teritoriu este folosit în mod tradiţional ca bază de retragere pentru ETA, poliţia l-a arestat, în mai, pe liderul grupării basce, Francisco Javier Lopez Pena, iar în noiembrie, pe liderul militar al acesteia, Mikel Garkoitz Aspiazu, cunoscut drept Txeroki, şi în decembrie pe succesorul acestuia, Aitzol Iriondo Yarza.

ETA este considerată responsabilă pentru moartea a 825 de persoane în decursul a 40 de ani de luptă armată pentru independenţa Ţării Basce. În iunie 2007, grupul a pus capăt oficial unui armistiţiu de 15 luni, după eşecul unei tentative de dialog cu guvernul spaniol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici