Zeci arestări în cadrul unei anchete franco-române

O anchetă franco-română a condus la arestatea a 36 de persoane, acuzate că fac parte dintr-o reţea infracţională de provenienţă română, care a comis 230 de furturi din magazine de optică, parfumerie şi haine de marcă din Franţa, scrie Le Figaro, în ediţia online.

50 afișări
Imaginea articolului Zeci arestări în cadrul unei anchete franco-române

Zeci arestări în cadrul unei anchete franco-române

Furturile au fost comise începând cu peste 28 de luni în urmă. Cel puţin 25 dintre acestea pot fi oficial atribuite reţelei româneşti, graţie interceptărilor telefonice. Cu sediul în Tulcea, reţeaua trimitea grupuri de infractori pentru a efectua raiduri care durau o lună sau două în Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie, producând prejudicii care de multe ori se ridicau şi la 150.000 de euro. Multe din bunurile furate, uneori foarte voluminoase, erau trimise prin colet poştal în regiunea oraşului Tulcea, "reputată ca o pepinieră de hoţi", comentează publicaţia franceză.

Începând din martie 2008, o anchetă a fost deschisă în Franţa. Dar din cauza amplorii internaţionale a cazului, magistraţii Jurisdicţiei interregionale specializate din Rennes au creat, împreună cu omologii lor de la Direcţia de investigaţii privind crima organizată şi terorismul, din Bucureşti, prima echipă comună de anchetă care a vizat "ruperea întregului lanţ infracţional, a celui care dădea ordinele, a hoţilor şi a primitorilor instalaţi în Franţa şi România".

Pentru a fixa detaliile unei operaţiuni organizate la 3.000 de kilometri distanţă, magistraţii francezi au realizat o serie de videoconferinţe cu autorităţile de la Bucureşti. Aproximativ 50 de jandarmi şi poliţişti francezi au arestat 14 hoţi şi comanditari la Seine-Saint-Denis. Ei urmează să fie deferiţi justiţiei în termen de 48 până la 96 de ore de la reţinerea lor preventivă.

Potrivit Le Figaro, aproximativ o sută de jandarmi şi poliţişti români coordonaţi de Parchetul general din Bucureşti au reţinut doisprezece membri ai reţelei care se pregăteau să revină în Franţa. În cadrul acordului franco-român, ei trebuie să facă obiectul unui mandat de arestare european pentru extrădarea lor în faţa tribunalelor franceze. Aceştia riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici