Zeci de mii de italieni au protestat la Roma faţă de planul de austeritate anunţat de guvern

Câteva zeci de mii de angajaţi din sectorul public italian au manifestat sâmbătă la Roma împotriva planului de austeritate al Guvernului condus de Silvio Berlusconi, într-o demonstraţie convocată de cel mai important sindicat italian, CGIL.

13 afișări

Numeroşi demonstranţi au purtat fulare roşii cu inscripţia "totul pe spatele nostru", iar coloana protestatarilor a traversat, timp de mai multe ore, centrul istoric al Romei, din piaţa Republicii până în piaţa Poporului.

Conform planului de austeritate, "trebuie să plătească mereu aceiaşi oameni", a declarat secretarul general al confederaţiei CGIL, Guglielmo Epifani. Planul "nu îi afectează decât pe unii şi nu stimulează economia, investiţiile şi locurile de muncă pentru tineri", a adăugat el, remarcând că măsurile guvernamentale "nu prevăd nici o reformă".

CGIL, cu orientare de stânga, are circa cinci milioane de membri şi a lansat şi un apel la grevă generală pentru data de 25 iunie, în semn de protest faţă de planul de austeritate în valoare de 24,9 miliarde de euro pentru anii 2011 şi 2012 anunţat la 25 mai de guvern. Planul prevede îngheţarea pentru trei ani a salariilor funcţionarilor, reducerea cu 10% a bugetelor ministerelor şi creşterea contribuţiei colectivităţilor locale, precum şi o intensificare a luptei împotriva evaziunii fiscale.

Tensiunile sociale se amplifică în Italia, iar Partidul Democrat (PD), principalul partid al opoziţiei de stânga, a convocat un miting de proporţii pentru data de 19 iunie, la Roma.

Medicii din sectorul public, prezenţi la demonstraţia de sâmbătă, au decis şi ei să protesteze la 19 iunie, în timp ce magistraţii urmează să intre în grevă în data de 1 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici