VIDEO  Zeci de mii de oameni au protestat în Spania împotriva amnistiei separatiştilor catalani: „Este un dezastru care va diviza Spania definitiv”

Zeci de mii de spanioli au protestat duminică la Madrid faţă de posibilele planuri ale premierului interimar Pedro Sanchez de a acorda o amnistie separatiştilor catalani pentru a se menţine în funcţie după alegerile pe care nu a reuşit să le câştige.

817 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de oameni au protestat în Spania împotriva amnistiei separatiştilor catalani: „Este un dezastru care va diviza Spania definitiv”

Sursa foto: Captură de ecran Youtube

Fluturând steaguri spaniole, susţinători ai Partidului Popular (PP), formaţiune conservatoare de opoziţie, au venit din toată Spania pentru a participa la mitingul de la Madrid. Autorităţile au estimat mulţimea la 40.000 de persoane.
 

Sanchez, care a ajuns pe locul al doilea în alegerile din iulie, ar putea rămâne în funcţie dacă va obţine sprijinul fostului lider catalan exilat Carles Puigdemont, al cărui partid Junts per Catalunya controlează şapte locuri în parlament.
 
Puigdemont, căutat în Spania pentru că a încercat secesiunea regiunii, a cerut să fie abandonate acţiunile în justiţie împotriva colegilor separatişti ca o condiţie pentru susţinerea sa.
 
Alberto Nunez Feijoo, liderul PP, care a obţinut cele mai multe voturi pe 23 iulie, a declarat că nu va ceda niciodată cererilor de amnistie pentru organizatorii referendumului de independenţă din 2017 din Catalonia, care a avut loc în ciuda faptului că instanţele au decis că este ilegal.
 
Retragerea cazurilor penale împotriva separatiştilor ar echivala cu acordarea unei amnistii pentru "complotiştii loviturii de stat", a declarat el în faţa susţinătorilor la mitingul de la Madrid.
 
Gregorio Casteneda, 72 de ani, un pensionar, a călătorit din Santander, pe coasta de nord a Spaniei, pentru a-şi arăta opoziţia faţă de orice amnistie.
 
"Nu sunt în favoarea guvernului pe care îl avem. Pentru mine, acesta este un dezastru, deoarece va diviza Spania în totalitate", a declarat el pentru Reuters.
 
Sanchez a organizat duminică propriul său miting politic în Gava, în apropiere de capitala regională catalană Barcelona. El nu a menţionat o amnistie, dar a declarat că socialiştii doresc să vindece diviziunile sociale din cauza crizei catalane, relatează CNN.
 
"Încercăm să întoarcem pagina", le-a spus el susţinătorilor.
 
În 2021, Sanchez a graţiat nouă separatişti încarceraţi pentru rolurile lor în lupta pentru independenţă.
 
Feijoo va încerca să devină prim-ministru pe 27 septembrie, dar şansele sale de a câştiga sunt considerate slabe, deoarece PP se opune oricărei concesii către separatişti. Dacă Feijoo eşuează, Sanchez va avea şansa de a vedea dacă poate strânge sprijin.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici