Zeci de mii de persoane s-au adunat în Serbia într-o demonstraţie de putere a preşedintelui Vucic

Zeci de mii de persoane s-au adunat vineri în centrul Belgradului pentru a-l susţine pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic, într-o demonstraţie de putere după marile proteste antiguvernamentale din cauza a două împuşcături în masă care au ucis 18 persoane la începutul acestei luni, scrie Reuters.

551 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane s-au adunat în Serbia într-o demonstraţie de putere a preşedintelui Vucic

Aleksandar Vučić, Facebook

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto şi liderul secesionist al sârbilor bosniaci Milorad Dodik s-au numărat printre vorbitorii de la mitingul „Serbia speranţei”, care a atras autobuze pline de oameni din întreaga Serbie şi din ţările vecine Bosnia şi Macedonia de Nord.

La 3 mai, un adolescent a ucis nouă elevi şi un agent de securitate în prima împuşcătură în masă într-o şcoală din Serbia. O zi mai târziu, un bărbat în vârstă de 21 de ani a ucis opt persoane în afara Belgradului, ceea ce a declanşat nemulţumiri profunde şi proteste.

Protestatarii, susţinuţi de partidele de opoziţie, spun că guvernul condus de Partidul Progresist Sârbesc (SNS) al lui Vucic nu a reuşit să ţină în frâu mass-media care au promovat violenţa şi să acţioneze împotriva elementelor criminale din societate.

Ei au cerut demisia lui Vucic şi a unor miniştri, provocând elita de la putere să organizeze mitingul pentru a arăta cât de mult sprijin au.

Vucic i-a chemat pe susţinători să ţină un minut de reculegere pentru a aduce respect tuturor celor ucişi în cele două împuşcături în masă. El le-a spus susţinătorilor că va demisiona sâmbătă din funcţia de şef al partidului.

„Începând de mâine voi fi preşedintele tuturor cetăţenilor din Serbia şi nu preşedintele partidului politic”.

La miting, oamenii au ţinut steaguri sârbeşti, fotografii ale lui Vucic şi un banner pe care scria „Cu inima pentru Vucic”.

„Atât dumneavoastră, cât şi noi ne confruntăm cu provocări similare şi amândoi suntem expuşi atacurilor din partea curentului liberal internaţional”, a spus Szijjarto în limba sârbă.

„Ne atacă pentru că vrem pace în Ucraina, ne atacă pentru că credem în valorile familiei şi pentru că refuzăm să ni se spună ce să facem”.

„În Serbia condusă de Vucic avem încredere şi o susţinem. Trăiască Serbia, trăiască Republika Srpska, trăiască Rusia”, a declarat Dodik, preşedintele Republicii Sârbe din Bosnia, în faţa mulţimii.

Traficul în Belgrad a fost blocat, iar autobuzele au fost parcate în tot oraşul.

„Am venit aici pentru a-l susţine pe preşedintele nostru care luptă pentru pace în Serbia”, a declarat Goran Dincic, 53 de ani, care a venit din oraşul Nis, situat în sudul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici