Zeci de morţi în atacurile comise asupra a două închisori irakiene. Cel puţin 500 de deţinuţi au evadat

Cel puţin 19 membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi aproximativ 30 au fost răniţi în cursul unor confruntări nocturne cu persoane înarmate care încercau să elibereze deţinuţi din două închisori irakiene, au anunţat luni surse medicale şi din cadrul poliţiei.

309 afișări
Imaginea articolului Zeci de morţi în atacurile comise asupra a două închisori irakiene. Cel puţin 500 de deţinuţi au evadat

Forţele de securitate irakiene resping atacurile asupra a două închisori (Imagine; Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin 500 de deţinuţi au evadat din cele două închisori situate în apropiere de Bagdad, atacate în noaptea de duminică spre luni, au anunţat luni doi deputaţi, membri ai Comisiei parlamentare pentru Securitate şi Apărare.

Hakim al-Zamili a declarat pentru AFP că aproximativ 500 de deţinuţi "terorişti" au evadat din închisoarea Abu Ghraib, la vest de Bagdad.

În schimb, Shwan Taha a apeciat, citat pe site-ul partidului kurd PUK, că: "între 500 şi 1.000 de deţinuţi" au evadat din închisorile Taji şi Abu Ghraib.

Atacuri coordonate împotriva închisorilor Taji, la nord de Bagdad, şi Abu Ghraib, la vest de capitală, au durat aproximativ zece ore, în noaptea de duminică spre luni.

Niciun bilanţ oficial nu a fost prezentat cu privire la numărul atacatorilor ucişi sau capturaţi, dar două spitale din oraş au anunţat că au primit corpurile a zece atacatori.

Şapte deţinuţi care au fugit de la Abu Ghraib au fost capturaţi, a declarat un colonel din cadrul poliţiei.

Atacurile au început la ora locală 21.30 (21.30, ora României), cu tiruri de mortier îndreptate asupra închisorilor.

Maşini şi dispozitive explozive-capcană au explodat, ulterior, în apropierea intrărilor în închisori, trei atacatori sinucigaşi aruncându-se asupra unei intrări în închisoarea Taji, potrivit colonelului.

Confruntările au durat toată noaptea de duminică spre luni, armata intervenind cu elicoptere, iar trupe suplimentare au izolat zonele în care se află cele două închisori.

Potrivit poliţiei şi unor medici de la cele două spitale, cel puţin nouă membri din cadrul forţelor de securitate - între care poliţişti, militari şi gardini de la închisoare - au fost ucişi la Taji, iar alţi zece la Abu Ghraib, o închisoare cunoscută pentru abuzuri comise de către americani asupra unor deţinuţi irakieni în 2004.

Luni dimineaţa situaţia în închisori se afla sub control, potrivit colonelului.

Ministerul de Interne a anunţat luni dimineaţa că forţe de securitate au reuşit să respingă atacurile, acuzând "terorişti".

Comentarii pe Twitter, incluzând aparent contribuţii jihadiste, afirmă că mii de deţinuţi au evadat.

Numeroşi utilizatori au făcut afirmaţii similare pe blogul jihadist Honein.

Locuitori din Fallujah, un oraş situat la vest de Bagdad, au declarat pentru un jurnalist al AFP că rude ale lor au fugit din închisoare şi încearcă să găsească un loc sigur.

Principala grupare din cadrul filialei irakiene Al-Qaida a îndemnat în trecut la "eliberarea deţinuţilor musulmani peste tot unde se află şi vânarea judecătorilor, procurorilor şi gărzilor lor de corp, cu scopul de a fi eliminaţi".

Închisorile irakiene se confruntă constant cu tentative de evadare, revolte şi alte probleme.

 Duminică, 12 persoane au fost ucise în atentate comise în Irak, la doar câteva ore după o noapte de sâmbătă spre duminică sângeroasă, în care au fost ucise peste 60 de persoane la Bagdad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici