Zelenski afirmă că retorica lui Trump despre războiul dintre Ucraina şi Rusia este "foarte periculoasă"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat îngrijorat de perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, catalogând drept "foarte periculoasă" afirmaţia lui Trump potrivit căreia ar putea opri războiul dintre Ucraina şi Rusia în 24 de ore.

3407 afișări
Imaginea articolului Zelenski afirmă că retorica lui Trump despre războiul dintre Ucraina şi Rusia este "foarte periculoasă"

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

Volodimir Zelenski este îngrijorat că, dacă Donald Trump se va întoarce la Casa Albă anul viitor, acesta ar putea face concesii unilaterale Rusiei care să treacă peste interesele Ucrainei şi a catalogat drept "foarte periculoase" afirmaţiile fostului preşedinte american potrivit cărora ar putea opri războiul în 24 de ore, informează The Guardian şi The Associated Press.

Într-un interviu acordat postului britanic Channel 4 News, Zelenski s-a declarat "stresat" de faptul că fostul preşedinte "va lua decizii de unul singur".

"Dacă spune asta în mod public, este un pic înfricoşător. Am văzut multe, multe victime, dar asta chiar mă stresează puţin", a spus el.

"Chiar dacă ideea lui de a pune capăt războiului, pe care nimeni nu a auzit-o încă, nu funcţionează pentru noi, pentru poporul nostru, el va face oricum orice pentru a-şi pune în aplicare ideea. Iar acest lucru mă îngrijorează puţin", a adăugat el.

Zelenski a spus că îl invită pe Trump în Ucraina, dar numai dacă fostul preşedinte îşi va respecta promisiunea de a opri războiul. "Donald Trump, vă invit în Ucraina, la Kiev. Dacă puteţi opri războiul timp de 24 de ore, cred că va fi suficient să veniţi", a declarat Zelenski.

Comentariile liderului ucrainean vin după ce candidatul republican la alegerile prezidenţiale a afirmat că este bine poziţionat pentru a negocia un sfârşit al războiului care a făcut ravagii.

În septembrie, Trump a declarat că, dacă va fi reales preşedinte, va rezolva războiul în 24 de ore, dar a refuzat să prezinte planul său de pace. "Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere. Adică, nu poţi spune cu adevărat exact ce vei face. Dar i-aş spune anumite lucruri lui Putin. I-aş spune anumite lucruri lui Zelenski", a spus el.

Trump a mai spus că are o relaţie bună atât cu liderii ruşi, cât şi cu cei ucraineni, şi a făcut în repetate rânduri comentarii măgulitoare la adresa lui Vladimir Putin, inclusiv descriindu-l ca pe un jucător politic "inteligent" care a preluat o "mare bucată de pământ" doar cu sancţiuni economice minore.

Comentariile lui Zelenski vin în contextul în care administraţia Biden a semnalat că este pregătită să facă concesii în ceea ce priveşte securitatea la graniţa dintre SUA şi Mexic pentru a obţine un pachet de armament de câteva miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat în prezent de republicanii din Congres.

Principalii consilieri ai lui Joe Biden le-ar fi spus legislatorilor, în cadrul unei reuniuni de săptămâna trecută, că, dacă Congresul nu autorizează un ajutor suplimentar, Rusia ar putea câştiga războiul în câteva săptămâni sau luni, în cel mai bun caz.

Potrivit NBC News, consilierul pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, şi directorul serviciilor de informaţii naţionale, Avril Haines, au declarat în cadrul reuniunii că Ucraina va rămâne fără anumite provizii de apărare antiaeriană şi artilerie în următoarele săptămâni. Un oficial de la Casa Albă a descris situaţia ca fiind "incredibil de crudă".

Aceştia au avertizat, de asemenea, că nereuşita de a furniza Ucrainei mai multe arme i-ar putea determina pe aliaţii SUA, inclusiv Japonia şi Coreea de Sud, să îşi regândească alianţele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici