Zelenski: Forţele ucrainene recuperează terenul pierdut. Rusia, atac nocturn în Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forţele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forţele ruseşti au cucerit oraşul, în luna mai, relatează Reuters.

2856 afișări
Imaginea articolului Zelenski: Forţele ucrainene recuperează terenul pierdut. Rusia, atac nocturn în Harkov

Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul ţării, forţele Kievului menţinându-şi liniile şi obţinând câştiguri în unele zone.

Armata rusă a declarat că a oprit forţele ucrainene în nord-est. De asemenea, armata a declarat că a doborât trei drone ucrainene care au încercat să lovească Moscova şi a avariat o clădire înaltă despre care se spune că ar găzdui birouri guvernamentale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris ziua de duminică drept „o zi bună, o zi puternică” pe front, în special în apropiere de Bakhmut, unde forţele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut când forţele ruseşti au cucerit oraşul, în luna mai.

Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru atacurile cu drone, dar Zelenski a declarat că războiul „se întoarce treptat pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice”.

Forţele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o „clădire nerezidenţială” în oraşul Harkov din nord-estul ţării. Lovitura a declanşat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Zelenski a raportat că numărul morţilor în urma unui atac rusesc asupra unei şcoli din oraşul Sumy din nordul ţării, sâmbătă, a crescut la doi, după ce echipele de salvare au îndepărtat molozul de la faţa locului.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ruse „încearcă să ne scoată” din poziţiile ridicate din nord-estul ţării, ocupate de Moscova după invazia din 2022, dar recucerite ulterior de trupele ucrainene.

Sarcina cheie a ruşilor, a declarat ea la televiziunea naţională, a fost „să ne deturneze forţele din zona Bakhmut, unde avem o ofensivă de succes”.

„Au atacat la nesfârşit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor şi uneori îi resping cu pierderi grele”, a spus ea.

Maliar a declarat că ruşii au suferit „nu mai puţine pierderi decât în timpul luptelor aprinse din Bakhmut”, care a căzut în mâinile forţelor ruseşti după mai mult de 10 luni de lupte.

Luna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă care se concentrează pe o campanie spre sud pentru a crea o prăpastie între forţele ruseşti care deţin teritorii în est şi peninsula anexată Crimeea, precum şi pe recâştigarea terenului din jurul Bakhmut.

Lupte violente au izbucnit şi în jurul oraşelor Kupiansk şi Lyman, aflate în nord-estul Ucrainei.

Maliar a declarat că forţele ruseşti încearcă, de asemenea, „cu tenacitate să recucerească” zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina.

Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătraţi în sud, dar că avansurile au fost limitate de poziţii ruseşti şi de mine.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forţele sale au reperat şi au desfăşurat rachete pentru a distruge o brigadă аrmoured a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraş cheie deţinut de Rusia în nord-est.

Forţele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea oraşului Lyman, mai la sud.

Relatările de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici