ZF: În timp ce toată atenţia e pe Ucraina, un război nebăgat în seamă se derulează în sânul Europei

În timp ce Slovacia continuă să confişte pământ de la etnicii maghiari pe baza unui decret din 1945, după cum se plânge guvernul de la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi crească po­pu­laritatea şi influenţa în această ţară cu ajutorul unor programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, iritând autorităţile de-acolo.

181248 afișări
Imaginea articolului ZF: În timp ce toată atenţia e pe Ucraina, un război nebăgat în seamă se derulează în sânul Europei

ZF: În timp ce toată atenţia e pe Ucraina, un război nebăgat în seamă se derulează în sânul Europei

În timp ce Slovacia continuă să confişte pământ de la etnicii maghiari pe baza unui decret din 1945, după cum se plânge guvernul de la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi crească po­pu­laritatea şi influenţa în această ţară cu ajutorul unor programe agre­sive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, iritând autorităţile de-acolo.

În ultimii ani, statul slovac s-a folosit de Decretele Benes pentru a confisca sute de hectare de pământ de la etnicii maghiari. Decretele au decarat responsabilitatea colectivă a nemţior şi ungurilor după cel de-al doilea război mondial, privându-i pe aceştia de cetăţenie, drepturi funda­men­tale şi proprietăţi.

Slovacia susţine de decenii că de­cretele sunt depăşite, dar continuă să le aplice în unele cazuri în care are de câştigat, susţine Janos Fiala-Butora, avocat etnic magiar din Slovacia, potrivit Hungary Today. „Nu mi-aş fi putut imagina că în secolul XXI, în Uniunea Europeană, se pot întâmpla astfel de lucruri“, arată acesta.

În 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat astfel de practici ilegale, însă de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult, în parte pentru că UE şi Comisia par complet indiferente cu privire la această situaţie.

Între timp, premierul ungar Viktor Orban încearcă să influenţeze re­pre­zentarea politică a minorităţilor ma­ghiare din alte ţări, scrie Balkan Insight. Orban se foloseşte de banii con­tribuabililor ungari pentru a renova bi­serici, castele şi grădiniţe din Slovacia, întărindu-şi poziţia de acolo prin astfel de programe.

Din 2010, Budapesta s-a implicat în mai multe programe de granturi pentru ungurii care trăiesc în Slovacia. Un program de 34 milioane de euro pentru susţinerea gră­diniţelor şi o schemă pentru antre­prenori de 60 milioane de euro s-au numărat printre cele mai scumpe. De la începutul primăverii anului trecut, guvernul ungar a decis să se implice în alte trei programe de donaţii.

Două dintre acestea au stârnit în mod deosebit nemulţumirea auto­ri­tă­ţilor slovace. Primul implică in­ves­tiţii de 4 milioane de euro în recon­strucţia de biserici. Guvernul ungar a decis transferul acestor fonduri deşi guvernul slovac nu este implicat în program, notează Euractiv.

Al doilea a avut legătură cu crearea unui fond pentru achiziţii de terenuri în Slovacia, cât şi în ţările vecine. Ministrul slovac al afacerilor externe Ivan Korcok a criticat dur intenţia şi a cerut o întâlnire cu omologul său Peter Szijjarto. După această întâlnire, guvernul ungar a retras programul.

„Am cerut Ungariei să implementeze programe pe teritoriul nostru doar în urma unui acord mutual“, a declarat Korcok.

Etnicii maghiari reprezintă cea mai semnificativă minoritate naţională din Slovacia, recensământul din 2011 indicând peste 450.000 de persoane, sau 8,5% din populaţia totală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici