Zi de doliu în Kîrgîzstan, în urma violenţelor care au condus la înlăturarea Guvernului

Kîrgîzstanul marchează vineri o zi de doliu, în urma confruntărilor sângeroase de miercuri de la Bişkek, iar Guvernul provizoriu a dat asigurări că deţine controlul asupra situaţiei din capitală, în pofida câtorva jafuri comise în timpul nopţii.

14 afișări
Imaginea articolului Zi de doliu în Kîrgîzstan, în urma violenţelor care au condus la înlăturarea Guvernului

Zi de doliu în Kîrgîzstan, în urma violenţelor care au condus la înlăturarea Guvernului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 9 aprilie, la ora 01.00 dimineaţa (8 aprilie, 22.00, ora României), Bişkekul era eliberat de răufăcători violenţi, datorită unor operaţiuni conduse de poliţie, militari şi organizaţii de voluntari", a declarat Ministerul de Interne, într-un comunicat.

"Au avut loc câteva reţineri, majoritatea tineri cu vârste sub 25 de ani", a precizat el.

În timpul nopţii de joi spre vineri au avut loc confruntări între forţe de ordine şi miliţii cetăţeneşti, pe de o parte, şi tâlhari, pe de altă parte, şi mai multe tiruri de armă au fost auzite pe străzile din Bişkek, au anunţat jurnalişti ai AFP.

Ministerul Sănătăţii a declarat, într-un comunicat, că bilanţul violenţelor din Bişkek, începând de miercuri, se ridică la 75 de morţi şi 1.520 de răniţi.

În cursul ultimelor 24 de ore, 67 de persoane "au cerut asistenţă medicală" şi şase persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri, potrivit ministerului.

Vineri dimineaţa, zi de doliu, câteva sute de persoane s-au strâns în faţa sediului Preşedinţiei şi Guvernului pentru a se ruga şi a se reculege, în amintirea victimelor violenţelor. Primele înmormântări urmau să înceapă în cursul dimineţii.

Autorităţile au început de asemenea să ridice carcasele camioanelor şi maşinilor incendiate din jurul sediului preşedinţiei. Accesul în clădire era barat, în timp ce, cu o zi înainte, aproximativ 2.000 de persoane, curioşi şi hoţi, se aflau încă acolo.

Un Guvern provizoriu a fost creat după violenţele sângeroase de miercuri, care au provocat fuga preşedintelui Kurmanbek Bakiev. Acesta din urmă, refugiat în sudul ţării, a declarat joi că refuză să demisioneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici