Zimbabwe introduce bancnota de 10 miliarde de dolari locali

Banca Centrală din Zimbabwe a introdus vineri bancnota de 10 miliarde de dolari locali, cu o valoare echivalentă cu 25 de dolari americani, într-o nouă încercare de a combate hiperinflaţia cu care se confruntă.

336 afișări
Imaginea articolului Zimbabwe introduce bancnota de 10 miliarde de dolari locali

Zimbabwe introduce bancnota de 10 miliarde de dolari locali

Banca Centrală a mărit de la 500 de milioane la 10 miliarde de dolari zimbabweni pragul maxim pentru retragerile zilnice de numerar din bănci.

Bancnota de 500 de milioane de dolari zimbabweni fusese introdusă săptămâna trecută, la numai câteva zile după cea de 100 de milioane, care nu mai poate acoperi nici măcar costul unei călătorii cu autobuzul la Harare.

Ultima estimare oficială a inflaţiei datează din iulie, când valoarea acesteia era de 231 de milioane la sută, însă unii experţi apreciază că acum aceasta s-ar fi apropiat de 1.000 de miliarde la sută.

Prinsă într-un cerc vicios, Banca Centrală abia reuşeşte să tipărească bancnotele necesare pentru a face faţă spiralei preţurilor, care cresc de câteva ori pe zi, în parte şi datorită penuriei de produse de primă necesitate.

Locuitorii din Zimbabwe îşi petrec de multe ori noaptea în faţa băncilor, în încercarea de a retrage sume oricum insuficiente pentru supravieţuire.

Cotidianul de stat The Herald a anunţat vineri că şi Bursa din Harare şi-a încetat activitatea din lipsă de resurse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici