Ziua Armistiţiului, marcată prin ceremonii în întreaga lume

Ziua Armistiţiului este marcată, la împlinirea a 90 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, de ceremonii şi depuneri de coroane în întreaga lume.

482 afișări
Imaginea articolului Ziua Armistiţiului, marcată prin ceremonii în întreaga lume

Ziua Armistiţiului, marcată prin ceremonii în întreaga lume (Imagine: Mediafax Foto)

Cei patru ani de război între trupele germane şi cele aliate s-au soldat cu moartea a circa 20 de milioane de persoane şi redesenarea hărţii Europei, relatează BBC News Online.

O ceremonie importantă se desfăşoară la Verdun, în nord-estul Franţei, unde trupele franceze şi cele germane au luptat timp de mai mult de opt luni. Bătălia a fost cea mai îndelungată din Primul Război Mondial, iar Verdunul a devenit ulterior un simbol al reconcilierii franco-germane.

Galerie foto

La ceremonie participă preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, avându-i ca invitaţi pe prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, şi ducesa de Cornwall.

Nici unul dintre militarii care au luptat la Verdun nu se mai află în viaţă, punctul central al ceremoniei fiind osuarul, unde se află osemintele a 130.000 de soldaţi care au murit în luptă.

La ora locală 11.11 (12.11, ora României) a fost ţinut un moment de reculegere, pentru a marca momentul - al 11-lea minut din cea de-a 11-a oră a celei de-a 11 zile a lunii a 11-a - în care a intrat în vigoare armistiţiul ce a pus capăt războiului.

Şi în Australia au avut loc ceremonii de comemorare a militarilor care au murit în timpul conflictului. Într-un discurs susţinut la Memorialul de la Canberra al războiului, premierul Kevin Rudd a lansat un apel la pace, după "cel mai sângeros secol".

În Marea Britanie, trei dintre cei patru veterani aflaţi în viaţă - Henry Allingham (112 ani), Harry Patch (110 ani) şi Bill Stone (108 ani) vor reprezenta forţele aeriene, forţele terestre şi cele navale în cursul unei ceremonii desfăşurate la Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici