Zona în care a dispărut avionul companiei Air France a fost localizată

Zona în care a dispărut luni avionul Airbus A330 al companiei Air France, între Rio de Janeiro şi Paris, a fost localizată cu o precizie de "câteva zeci" de mile nautice, a afirmat directorul general al Air France, Pierre-Henry Gourgeon, luni, la aeroportul Roissy.

74 afișări
Imaginea articolului Zona în care a dispărut avionul companiei Air France a fost localizată

Zona în care a dispărut avionul companiei Air France a fost localizată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Catastrofa care ne afectează s-a produs la jumătatea drumului între coastele braziliene şi coastele africane, iar zona vizată este de câteva zeci de mile nautice, cu aproximaţie", a declarat Gourgeon. O milă nautică este echivalentul a 1,85 kilometri.

El a precizat că Air France va face "toate eforturile materiale şi financiare pentru a ajuta" familiile persoanelor dispărute.

Aparatul de zbor al Air France avea la bord 228 de pasageri şi membri ai echipajului.

Directorul companiei a mai precizat că "avionul este echipat cu balize de tip Argos care pot emite mai multe zile şi pot permite reperarea".

Contabilizarea datelor trimise automat de Airbus a dus la apariţia unei "succesiuni de circa zece mesaje tehnice" în jurul orei 04.15 (05.15, ora României), a adăugat el, precizând că "mai multe echipamente au făcut obiectul defecţiunilor" care au provocat "o situaţie total inedită în avion".

Conform directorului general al Air France, "este probabil ca la puţin timp după aceste mesaje să se fi produs impactul în Atlantic".

Gourgeon a adăugat că "înainte de aceste mesaje, aparatul a traversat turbulenţe semnificative" dar, pentru moment, acesta a refuzat să facă o "legătură directă" între condiţiile meteorologice şi mesajele tehnice.

Cele 228 de persoane aflate la bordul avionului Air France dispărut luni deasupra Oceanului Atlantic erau cetăţeni din 32 de ţări, între care 73 de francezi, 58 de brazilieni, 26 de germani şi un român.

Avionul dispărut a traversat o zonă de convergenţă intertropicală, potrivit Meteo France

Avionul companiei Air France a traversat o zonă de presiuni joase unde se întâlneau mase de aer cu caracteristici de furtună din emisfera nordică şi cea sudică, a anunţat Meteo France, citat de AFP.

La ora la care pilotul a semnalat probleme de turbulenţă, ora 02.00 GMT (05.00, ora României), "el se afla în ceea ce numim zona de convergenţă intertropicală (...), o zonă de întâlnire a unor mase de aer din emisfera nordică şi cea sudică", a declarat directorul serviciilor de previziune al Meteo-France, Jean-Marie Carriere.

"Când aceste mase de aer se întâlnesc, ele se ridică şi de fiecare dată când o masă de aer se ridică, acest lucru duce la evoluţii furtunoase", a precizat el.

Este o zonă care se găseşte la "ecuatorul meteorologic", diferit puţin de ecuatorul geografic, şi care "face înconjurul planetei". Această linie de evoluţii furtunoase "există în mod permanent, ea este destul de marcată pe oceane şi nu se află exact la aceeaşi latitudine potrivit lunilor anului", a precizat el.

De fapt, pe imaginile din satelit apar la acea oră în mijlocul Atlanticului, între America de Sud şi Africa, "acumulări convective care se văd bine şi denotă evoluţii furtunoase".

Asociate furtunilor, "există mereu turbulenţe, activităţi electrice, riscuri de lovire de trăsnete", a amintit el.

Dar potrivit lui Carriere, "avioanele au obiceiul să traverseze" aceste zone, radarele lor de bord permiţându-le să le evite pe cele mai periculoase, trecând prin spărturi sau pe deasupra. Această zonă se poate afla "la aproape 14 kilometri de nivelul ecuatorului", adaugă el.

Dar nu se poate spune precis ce s-a întâmplat până nu se va găsi avionul: "la aproximativ 100 de kilometri (...), poate fi într-o spărtură sau într-o zonă foarte activă", precizează Carriere.

Potrivit directorului, această situaţie nu se află într-o legătură directă cu începerea sezonului cicloanelor, "un alt tip de fenomen" care nu apărea în imaginile din satelit de luni dimineaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici