Zone aeriene afectate din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez

Zborurile între Norvegia continentală şi arhipelagul Svalbard (Spitzberg), în Arctica, urmează să fie suspendate, iar o mică parte din spaţiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi închisă până luni, ora 14.00 (15.00 ora României) din cauza norului de cenuşă provenind de la vulcanul islandez Grimsvotn.

1026 afișări
Imaginea articolului Zone aeriene afectate din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez

Zone aeriene afectate din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Uşoară perturbare a traficului aerian norvegian

"Norul de cenuşă va ajunge deasupra apelor care despart Norvegia continentală de Svalbard", a declarat Ove Narvesen, un purtător de cuvânt al Avinor.

"Astfel, astăzi (luni) nu vor exista zboruri înspre şi dinspre Svalbard", a adăugat el.

Doar două zboruri sunt vizate, luni, de această măsură.

Narvesen a apreciat ca prematur să se pronunţe asupra evoluţiei situaţiei de marţi.

"Există un anumit risc ca vestul Norvegiei să fie afectat, dar este prea devreme pentru a spune acest lucru cu certitudine", a precizat el.

O parte a spaţiului aerian al Groenlandei a fost închisă

O mică parte din spaţiul aerian al Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, va fi închisă până luni, ora 14.00 (15.00 ora României), în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvötn, a declarat organismul danez de control al traficului aerian, Naviair.

"Acest spaţiu, până la 6.000 de metri altitudine, de la nord de Kulusuk, la sud-est de insulă până în Constable Point la est, a fost închis din cauza răspândirii cenuşii vulcanului islandez pe coasta de est a Groenlandei", a declarat pentru AFP Helle Kogsbell, purtător de cuvânt al Naviair.

Naviair este responsabilă de spaţiul aerian groenlandez până la 6.000 de metri altitudine, în timp ce zona ce depăşeşte această altitudine intră în responsabilitatea Islandei şi Canadei.

Naviair a impus duminică restricţii la est de spaţiul aerian al Groenlandei, insulă vecină cu Islanda la vest, în urma erupţiei acestui vulcan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici