Prima pagină » Știri externe » Zuckerberg a semnat un acord cu acționarii pentru a opri procesul legat de furtul de date

Zuckerberg a semnat un acord cu acționarii pentru a opri procesul legat de furtul de date

Mark Zuckerberg și alți foști lideri Meta au evitat un proces major privind scandalul Cambridge Analytica, ajungând la un acord cu acționarii care cereau peste 8 miliarde USD despăgubiri.
Zuckerberg a semnat un acord cu acționarii pentru a opri procesul legat de furtul de date
Sursa foto: Celal Gunes / Anadolu

Fondatorul Meta, fost Facebook, împreună cu mai multe figuri de rang înalt din sectorul tech american, au încheiat miercuri un acord extrajudiciar cu un grup de acționari pentru a evita o judecată civilă de amploare în scandalul Cambridge Analytica. Înțelegerea a fost parafată a doua zi după începerea procesului, într-un tribunal din Wilmington, Delaware, potrivit AFP, citată de Le Figaro.

Dosarul a fost inițiat în 2018, după ce s-a aflat că firma britanică de consultanță Cambridge Analytica a colectat fără consimțământ datele personale a zeci de milioane de utilizatori Facebook, folosite ulterior în campania electorală a lui Donald Trump din 2016 și în referendumul pentru Brexit.

Proces cu miză personală, nu din fondurile Meta

Acționarii l-au acuzat pe Mark Zuckerberg și pe Sheryl Sandberg, fosta sa directoare operațională, de neglijență gravă în gestionarea companiei. Totodată, Marc Andreessen și Peter Thiel, membrii ai consiliului de administrație al Facebook timp de mai mulți ani, și Jeffrey Zients, șef de cabinet în mandatul lui Joe Biden, erau vizați de acuzații de abuz de tranzacționare pe bază de informații privilegiate. Aceștia trebuiau să apară în fața instanței, iar acordul i-a scutit de audierile publice, cu excepția lui Jeffrey Zients, care a depus mărturie în prima zi de proces.

Reclamanții cereau despăgubiri de peste 8 miliarde de dolari, sumă care includea amenda de 5 miliarde de dolari impusă anterior de Comisia Federală pentru Comerț pentru încălcarea acordului din 2012 privind protecția datelor.

Meta, ca entitate juridică, nu era vizată direct de acest proces, iar cei cinci pârâți ar fi plătit despăgubiri din averea lor personală dacă procesul continua și ar fi fost găsiți vinovați, compania nefiind obligată legal să le acopere daunele sau cheltuielile de judecată.

Suma exactă pentru care reclamanții au renunțat la proces nu a fost făcută publică.