Ce efecte majore are COVID-19 asupra inimii pacienţilor şi ce investigaţii sunt necesare

Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiolog, MedLife Griviţa explică faptul că virusul SARS-COV2, prin modificările inflamatorii pe care le induce, poate afecta atât muşchiul cardiac, cât şi endoteliul vascular (peretele intern al vasului de sânge). Şi cum vasele sunt prezente în toate organele, afectarea acestora poate avea multiple localizări: inimă, plămâni, rinichi, creier.

14975 afişări
Imaginea articolului Ce efecte majore are COVID-19 asupra inimii pacienţilor şi ce investigaţii sunt necesare

COVID-19 poate afecta sănătatea inimii

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că există o serie de efecte post-COVID-19 asupra pacienţilor vindecaţi. Prin urmare, o atenţie deosebită mai ales din partea persoanelor cu afecţiuni este de dorit. În plus, investigaţiile medicale sunt indicate, pentru a evita complicaţii cardiovasculare.
 
 

Ce afecţiuni cardiovasculare pot fi prezente la pacienţii cu COVID-19

 
„Pacienţii cu COVID 19 au riscul de a dezvolta cheaguri de sânge în plămâni, de aceea tratamentul anticoagulant se face la pacienţii internaţi cu risc crescut pentru această afecţiune. Poate apărea inflamaţia muşchiului inimii - miocardita - care poate duce la insuficienţă cardiacă sau deces în formele fulminante. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări întâlnite, dar, după cum spuneam, pot apărea afectări în toate teritoriile, putând produce infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă periferică”, explică medicul Lăcrămioara Petrescu. 
 

Ce categorie de pacienţi prezintă riscuri de a dezvolta complicaţii cardiovasculare după COVID-19

 
  • Pacienţii obezi
  • Diabeticii
  • Persoanele care au afectare cardiacă preexistentă - insuficienţă cardiacă - sau alţi factori de risc care favorizează tromboza
 

Care sunt efectele persistente ale COVID-19 asupra inimii

 
„Afectarea muşchiului inimii prin miocardită poate duce la o disfuncţie cardiacă persistentă, cu insuficientă cardiacă, trombembolismul pulmonar poate duce la suprasolicitarea cavităţilor drepte cardiace şi disfuncţia ventriculului drept. Simptomele sunt de obicei, persistenţa lipsei de aer la efort sau în repaus, a oboselii, umflarea picioarelor, inapetenţa”, mai explică specialista. 
 

Ce investigaţii sunt necesare

 
  • Examenul clinic
  • Electrocardiograma
  • Ecografia cardiacă
  • Radiografia toracică
  • Analizele de sânge, completate când este necesar de CT toracic, ajută la stabilirea diagnosticului şi tratamentului
 

Ce simptome justifică o consultaţie medicală şi investigaţii suplimentare

 
  • Persistenţa/apariţia lipsei de aer la efort sau în repaus
  • Dureri toracice
  • Oboseala
  • Palpitaţii
 
Persoanele care au avut COVID-19 şi sunt îngrijorate cu privire la efectele asupra inimii, pot face o consultaţie cardio şi pneumo.
 
 
 
 
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici