Ion Cristoiu, despre ziua de 9 mai la Moscova: Va fi ca niciodată. Se va încerca o demonstraţie de forţă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că pe 9 mai Moscova nu va declara nici război Ucrainei şi nici nu-şi va proclama victoria în ţara vecină, ci va face o demonstraţie de forţă pentru a transmite ruşilor un mesaj de forţă, că sunt măreţi şi se bat cu toată lumea.

3956 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre ziua de 9 mai la Moscova: Va fi ca niciodată. Se va încerca o demonstraţie de forţă

Ion Cristoiu, despre ziua de 9 mai la Moscova: Va fi ca niciodată. Se va încerca o demonstraţie de forţă

Ion Cristoiu atrage atenţia că ruptura între Rusia şi Occident a avut loc chiar înainte de încheierea celui de-al doilea Război Mondial, iar în 1995, la împlinirea a 50 de ani de la victoria aliaţilor împotriva Germaniei, fiecare dintre cele două părţi a sărbătorit altceva.

“Şi atunci, şi acum ruşii erau conştienţi că s-a rupt alianţa. Deja, de prin 1944, când au făcut debarcarea în Normandia a fost o cursă contra cronometru, adică Stalin către Berlin, ăla către Berlin, cine ajunge primul. Era limpede că se va ajunge la un asemenea conflict pentru că în 1995, când s-a sărbătorit 50 de ani, occidentalii au mers numai pe debarcarea din Normandia, iar ruşii numai cu Moscova. Pentru ruşi este impardonabil să conteşti victoria şi contribuţia lor. Mai mult ca sigur se va încerca o demonstraţie de arătare a muşchilor, de măreţie. Se vor arăta cât mai multe, stilul rusesc. Acum va fi ca niciodată. Se va încerca să se facă o demonstraţie de forţă. Probabil că se vor aduce arme noi. Pe ei nu-i interesează ce arată presa din Occident, pe ei îi interesează ca în toată Rusia să ajungă mesajul de forţă, cine sunt ei”, a explicat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Ion Cristoiu respinge teoria lansată în spaţiul public conform căreia Putin ar putea folosi ziua de 9 mai pentru a declara război Ucrainei.

“Nu cred că Putin va declara război pentru că nu cred că războiul din Ucraina va domina sărbătoarea din 9 mai.  (...) Poate să declare război în momentul în care ei vor veni cu probe că, de fapt, e un război deschis cu americanii. Să ştiţi că, dacă nu se implica atât de tareOoccidentul, Putin pierdea pentru că începeau să apară morţi şi lumea spunea bă, şi care e afacerea? Pe când acum, ca şi pe vremea lui Stalin, se face caz mare că noi ne batem cu toată lumea. Când le spui la ruşi că se bat cu toată lumea, le place cel mai mult”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu spune că războiul din Ucraina va mai dura, înaintarea ruşilor fiind înceată deoarece aceştia vor să-şi instaleze propria administraţie în teritoriile cucerite şi să prevină rezistenţa din partea localnicilor.

“Ucrainenii s-au schimbat între timp, negocierile de pace nu mai sunt. Sub conducerea americanilor, coaliţia multinaţională, am văzut că şi noi, spune că nu recunoaşte niciun teritoriu cucerit din 2000 până acum, inclusiv Crimeea. Deci este limpede că acest conflict va dura (...) Mariupolul e ca o fortăreaţă. Dacă ruşii au trecut de Mariupol, gata. Cred că ei dinadins merg încet. Ei au scopul iniţial, sudul. Să iei o bucată de pământ, un metru de pământ pe vreme de pace e cea mai mare victorie. Ăştia-s nebuni? Care eşec? Uitaţi-vă la suprafaţa aia pe care o iei unei ţări. Nu ţara, îi iei litoralul. Dacă ei reuşesc să facă un conflict îngheţat şi să reziste... ei fac aşa mai merg un metru, se aşează. Pune administraţie rusă, aduce mâncare şi în felul acesta se aşează. Aşa cum au făcut şi la noi în 1945. Nu au pus Partidul Comunist, l-au pus pe Groza. Îşi găsesc colaboratori şi în rândul ucrainenilor şi se aşează. Pentru că dacă mergi repede laşi în urmă multă rezistenţă. Şi atunci, dacă observaţi e şi estul, nu numai sudul. Deci am avut iniţial Crimeea, care a fost cucerită după vreo doi ani şi nu a fost recunoscută nici de ucraineni şi nici de Occident. După Crimeea, un teritoriu deja cucerit, deja luat unei ţări, se ia acum tot litoralul care înseamnă Marea Neagră şi Marea Azov, asta înseamnă sufocare”, a explicat publicistul.

În opinia sa, ruşii merg pe ideea creării unui conflict îngheţat în ţara vecină care ar putea duce la la o contraofensivă a ucrainenilor în toamnă, după încheierea unui armistiţiu pe timpul verii.

„Putin va sărbători pe 9 mai gloria Rusiei. Nu va sărbători nicio victorie pentru că nu îşi propune. (...) se face conflict îngheţat şi există două scenarii după părerea mea. Dacă Occidentul va simţi că sancţiunile încep să se întoarcă împotriva puterilor democratice, atunci nu recunoaşte niciun teritoriu cucerit de ruşi. Sau armamentul ofensiv pe care îl primeşte acum Ucraina este folosit la toamnă pentru o contraofensivă. E vorba ca în timpul verii să fie un armistiţiu. Acum armamentul nu le foloseşte la nimic pentru că nu ai cum să pătrunzi în sud”, a mai spus publicistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici