300 de rachete nucleare se îndreaptă spre tine. Ce faci? Peste 90% din participanţii la un experiment au apăsat butonul nuclear

Trei sute de rachete nucleare se îndreaptă spre SUA. Este cel mai probabil o lovitură preventivă a Rusiei pentru a distruge toate silozurile de rachete balistice intercontinentale terestre. Sistemele de apărare antiaeriană nu pot elimina toate rachetele, ceea ce înseamnă că 2 milioane de americani vor muri.

14958 afișări
Imaginea articolului 300 de rachete nucleare se îndreaptă spre tine. Ce faci? Peste 90% din participanţii la un experiment au apăsat butonul nuclear

Sursa foto: Profimedia

Eşti preşedintele SUA, un agent al serviciilor secrete vine în Biroul Oval şi îţi spune să ieşi imediat şi te duce în Centrul de Comandă, unde aşteaptă înalţii tăi oficiali din domeniul securităţii naţionale, care te informează cu privire la atacul care urmează. Ai 15 minute pentru a răspunde. Pe măsură ce ceasul ticăie, ţi se prezintă trei opţiuni, toate implicând represalii împotriva Rusiei, proiectate să ucidă între 5 milioane şi 45 milioane oameni. Ce vei face?

Geopolitical Futures

Într-un experiment prezentat de Financial Times, 90 la sută dintre participanţi au apăsat butonul nuclear. Experimentul este realizat cu tehnologie de realitate virtuală de către Sharon Weiner şi Moritz Kütt, doi experţi în securitate naţională la Universitatea Princeton.

Experimentul evidenţiază deciziile de viaţă şi de moarte bazate pe informaţii imperfecte, sub presiune extremă. A avut în vedere actualele protocoale de lansare nucleară ale SUA, care s-au schimbat foarte puţin de la Războiului Rece. Din cei 79 de participanţi, 90% au ales să lanseze o contra-lovitură nucleară, arată experimentul celor doi experţi.

Războiul Rusiei în Ucraina a adus din nou în actualitate pericolul izbucnirii unui conflict nuclear. În acest moment s-a ajuns la un punct de cotitură. Pe de o parte, regimul de la Kiev cere cât mai multe arme, pentru a elibera în totalitate ţara, inclusiv Crimeea şi parte din Donbas, acaparate de Putin în 2014, în timp ce multe state occidentale cheamă la prudenţă, pe convingerea că Putin nu va accepta niciodată să iasă din acest război cu mai puţine teritorii, lucru care ar duce la terminarea regimului lui, şi ar fi dispus la escaladarea conflictului prin mobilizare generală, atacarea unui stat NATO sau folosirea armelor de distrugere în masă.

CNN i-a cerut marţi părerea generalului în retragere Wesley Clark, fost SACEUR (NATO Supreme Allied Commander Europe) care a precizat că aliaţii Ucrainei trebuie să facă mai mult, mai ales după atacul din Dnipro.

„Trebuie să dăm Ucrainei armele pentru a scoate Rusia din ţară. Rusia nu cedează în ceea ce face, Putin mobilizează mai multe forţe. El planifică deja o altă ofensivă", a spus Clark. „Este minunat că le dăm 10 tancuri din Marea Britanie. Zece tancuri? Ucraina are nevoie de 300, 500 de tancuri. Este minunat că încercăm să le mai trimitem câteva obuziere. Nu e suficient. Trebuie să fim serioşi în această privinţă."

Dar imediat a venit ameninţarea din Rusia. Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a ameninţat din nou, vineri, cu războiul nuclear.

„Mulţi spun că pentru a obţine pacea, Rusia trebuie să piardă. Însă există o simpla concluzie: pierderea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca izbucnirea unui război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut conflicte majore de care depinde soarta lor. Dar lucrul asta ar trebui să fie evident pentru oricine. Chiar şi pentru un politician occidental care a păstrat măcar o urmă de inteligenţă.”

Geopolitical Futures

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici