VIDEO  Healthcare Trends: Importanţa unui program de siguranţă naţională în Sănătate. Medicul Gabriel Mogoş, despre birocraţie şi incompetenţă în administraţia publică

  • Gabriel Mogoş, director medical al MogoşMed vorbeşte despre Medicină şi managementul medical
  • De ce Sănătatea, ca şi Educaţia, are nevoie de un program de siguranţă naţională care să fie viabil de continuat, indiferent de culoarea politică a decidenţilor?
  • Ce ne costă birocraţia şi incompetenţa în administraţia publică?
1618 afişări
Medicul chirurg Gabriel Mogoş, directorul medical al clinicii private MogoşMed, a fost invitatul ediţiei Healthcare Trends, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici. 
 
Mogoş are o vastă experienţă în domeniul Chirurgiei, dar şi în Managementul medical şi povesteşte despre cele mai mari probleme din Sănătate, despre experienţa sa de manager în domeniul medical în relaţia cu autorităţile statului, precum şi despre cele mai moderne tehnici în domeniu.
 

Un vis transformat în profesie 

 
A treia generaţie de medici. Bunicul său şi tatăl sau au lucrat în domeniu. „Povestea mea a început de mic copil, când, fără să vreau, ascultau discuţii legate de Medicină, termeni medicali. Aşa mi-a fost creat mediul propice pentru această meserie nobilă, care îţi oferă multe satisfacţii”, spune medicul 
 
Specialitatea de chirurg, continuă Mogoş, şi-a ales-o datorită tatălui său, un reputat chiurg care, din păcate, a decedat din cauza COVID-19. 
 

Medicina la privat versus medicina la stat: plusuri şi minusuri 

Birocraţia şi numirile politice ucid lent dar sigur un sistem de Sănătate cangrenat, paralizat.
 
„Diferenţele sunt foarte mari între stat şi privat. La stat s-a mers cu un sistem - numirea unor oameni neprofesionişti, numiţi politic. Ideile cu care vii pentru a dezvolta ceva, nu de puţine ori ţi se pun beţe în roate sau, mai mult, se încearcă discreditarea ta”, explică chirurgul.
 
Acesta povesteşte cum acum circa 7-8 ani a fost o perioadă extrem de grea pentru spitalele CF. Nu exista finanţare, aşa că fiecare manager de spital încerca să facă tot ce poate pentru binele pacienţilor. „Să poţi duce la final un proiect de management, să pregăteşti un spital pentru acreditare trebuie să şi investeşti. Aici m-am lovit de birocraţie dar şi de oameni incompetenţi, fără experienţă, lucru întâlnit şi acum. Persoane din domeniul armatei sau primăriilor, care nu au condus vreodată un spital, sunt puse în poziţii cheie, să ia decizii în acest sens”. 
 
A încercat să atragă bani din fonduri europene, neprimind de la Ministerul Sănătăţii. Din păcate, nu a primit vreun sprijin de la instituţie, continuă Mogoş.
 
 

Spitale noi în România: pe hârtie da, în realitate ba

 
„31 de ani de la Revoluţie, iar pandemia a scos tot ce era mai urât şi slab în sistemul sanitar. În ceea ce priveşte Sănătatea şi Educaţia, să se facă un program de interes naţional, cu specialişti astfel încât politicienii care vin la putere într-un anumit moment, să nu poată schimba direcţia: să se meargă pe aceeaşi linie, să nu mai schimbăm totul o dată la 4 ani. Lucrurile nu au mers aşa cum trebuiau, deşi finanţarea în Sănătate a crescut. Investiţiile au fost pe baza unor interese şi de aceea sistemul de stat ajunge să scârţâie”, spune, cu părere de rău, medicul.
 
Iar asta afectează şi medicina de la privat. Statul nu ajută micile afaceri, care să fie in interesul pacientului, în condiţiile în care la spitatele de stat nu se poate trata, crede Mogoş, care consideră că lucrurile se pot agrava, din cauză că medicii capabili nu sunt luaţi în seamă iar funcţiile-cheie din sistem sunt ocupate de către incompetenţi. 
 
 

Când trebuie să apelăm la medicul chirurg

 
„Întâi, pacientul merge la medicul de familie şi acesta te orientează către specialitatea necesară însă „consilierea medicală” e un punct minus în sistem. De multe ori, pacienţilor le lipseşte consilierea. La clinică, facem asta, pentru ca aceştia să-şi rezolve rapid problema de sănătate”, mai spune Gabriel Mogoş.
 
 

Metode şi tehnici moderne în Medicină 

 
  • Plasmă
  • Capsulă cu ozon
  • Hidrocolon
  • Laser de joasă frecvenţă 
 

Oxigen-Ozonoterapia 

 
O terapie folosită pentru prevenţie care se bazează pe principalele proprietăţi ale ozonului şi anume:
  • antibacteriană
  • antifungică
  • antivirală
  • antiinflamatorie
  • imunomodulatorie
 

Terapie Laser Weber 

 
Administrarea unor fascicule de frecvenţe diferite, non-invaziv, pentru tratarea diferitelor afecţiuni
 
  • musculare
  • osoase
  • probleme cardio-vasculare
  • reglarea tensiunii arteriale

 

 
În plus, medicul chirurg a răspuns la o serie de întrebări, în cadrul emisiunii Healthcare Trends:
  • cum se desfăşoară intervenţiile chiurgicale în pandemie, la spitalele de stat versus la privat, cum a dezvoltat afacerea familiei: MogoşMed. 
  • care sunt principalele mituri în Chirurgie
  • cum a ajuns antibioticul remediul bun la toate
  • cu ce probleme chirurgicale ajung românii la medic

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici