VIDEO   Healthcare Trends: Cum resuscităm sistemul de Sănătate din România? Medicul Victor Costache, fost ministru: Atunci cand 90% din banii unui spital se duc pe salarii, nu mai rămân bani pentru reparaţii şi modernizări

  • Conf. Univ. Dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, a explicat unde este cea mai mare risipă în spitalele de stat
  • Ce soluţii există pentru creşterea finanţării domeniului Sănătăţii
  • Ce loc ocupă interesul pacientului în schema finanţării spitalelor
  • De ce actul medical este subfinanţat în ţara noastră
  • Cum putem „resuscita” sistemul de Sănătate
2468 afişări
Victor Costache, doctor în Ştiinţe medicale şi unul dintre cei mai buni chirurgi specializaţi în Chirurgie cardiovasculară, a fost invitatul emisiunii Healthcare Trends de vineri, ora 13:00, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici. 
 
Concret, Costache este de părere că România se confruntă cu un deficit de medici în domeniul bolilor cardiovasculare.  „În timpul studenţiei am făcut stagii de practică în domeniul chirurgiei cardiovasculare în mai multe ţări. În primul an de rezidenţiat am plecat în Franţa, pentru un stagiu de un an de zile. În paralel, am învăţat pentru rezidenţiatul francez şi am reuşit să fiu primit pe primul loc acolo. După absolvire am lucrat un an în Canada şi apoi m-am întors în Franţa, ca şef de lucrări, pentru doi ani. Când am luat concursul de şef de secţie în Franţa, am deschis un centru pentru tratarea pacienţilor cu boli cardiovasculare”, povesteşte medicul. 
 
Acesta spune s-a întors în 2013 în ţară, la propunerea echipei de la Universitatea din Sibiu. „Am demarat atunci o catedră de Chirurgie Cardiovasculară în Sibiu şi o secţie de Chirurgie Cardiovasculară”.
 

Cea mai dificilă intervenţie 

 
Centrul de Boli Cardiovasculare de la Spitalul Sfântul Constantin din Braşov este cel mai modern din ţară, spune specialistul. „Suntem specializaţi pe Chirurgie Valvulară Endoscopică - operaţii valvuare fără deschiderea sternului (...) şi în intervenţii endovasculare. În ambele domenii avem premiere europene şi două premii mondiale în domeniul discţiilor de aortă şi patologiilor de aortă tratate endoscopic”, mai precizează Costache.
 
„Este o meserie ca oricare alta şi odată cu miile de operaţii, emoţiile fac parte din cotidian. Un chirurg bun ştie să anticipeze orice posibilă variaţie la rutină, astfel încât pacientul să fie în siguranţă”, explică fostul ministru. 
 

Cum a fost experienţa de ministru al Sănătăţii 

 
Victor Costache spune că a fost o experienţă deosebită întrucât a lucrat cu o echipă de experţi, formând astfel Rezidenţiatul. „Practic, am iniţiat cea mai importantă reformă în domeniul iniţierii tinerilor doctori. Suntem acum la a doua generaţie de rezidenţi care se pot forma în spitalele militare sau în spitalele judeţene mari (...) Am spart nişte blocaje. Apoi am iniţiat o reformă a Legii Sănătăţii, în centrul legii fiind pacienţii cardiovasculari şi cei oncologici.”
 

Interesul pacientului în schema finanţării spitalelor

 
Mici ameliorări dar avem multe de făcut până ajungem la vecinii noştri, precum Franţa sau Germania, crede Costache. „Trebuie să adoptăm aceleaşi normative sanitare. România este dată ca exemplu de „cum să nu finanţezi un sistem sanitar”. Banii nu urmează pacientul, ci diverse interese”, mai explică medicul.
 

Actul medical în România este subfinanţat

 
O parte importantă din bugetul Sănătăţii vine prin Ministerul Sănătăţii, spune fostul ministru. „Aceste fonduri sunt acordate absolut inechitabil, netrasparent. Aici sunt cele mai multe probleme. O supapă de oxigen, pentru care am militat anul trecut şi am fost la un pas de a reuşi, ar fi introducerea asigurărilor complementare de sănătate”, recomandă Costache.
 
„Suntem blocaţi cu spitalele regionale. Proiectele celor 3 sunt în curs de derulare dar le vom avea în următorii 7-8. Însă pacienţii nu pot aştepta atât, mai ales cei cu boli cronice. Spitalele de la Iaşi, Cluj şi Craiova sunt insuficiente raportate la nevoile de sănătate ale românilor”, mai punctează specialistul. 
 

Ce soluţii sunt la probleme ştiute şi cangrenate 

 
  • Renovarea spitalelor deja existente 
  • Finanţarea corectă a actului medical 
  • Existenţa unor manageri de spital buni 
 
 
Victor Costache a mai vorbit despre modurile în care se pierd bani în sistemul medical, importanţa asigurărilor din Sănătate, cum poate fi reformată activitatea CNAS. Totodată, acesta a adus în discuţie şi campania de vaccinare anti-COVID dar şi despre speranţa de mâine în domeniul Sănătăţii: studenţii la Medicină. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici