Healthcare Trends. Kilogramele în plus, pericol pentru sănătate. 60% din români sunt supraponderali. Sfaturi de la Sorin Velici, medic primar Chirurgie generală şi medic chirurg în Chirurgia obezităţii

  • Aproape 60% din români sunt supraponderali, iar din populatia adultă a României, circa 20-21% suferă de obezitate.
  • Ce băuturi şi mâncăruri să evităm dacă vrem să nu acumulăm kilograme în plus?
  • Operaţia de mişcorare a stomacului: când devine o variantă?
1322 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Kilogramele în plus, pericol pentru sănătate. 60% din români sunt supraponderali.  Sfaturi de la Sorin Velici, medic primar Chirurgie generală şi medic chirurg în Chirurgia obezităţii
Sorin Velici, medic primar Chirurgie generală şi medic chirurg în Chirurgia obezităţii este invitatul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Când trebuie să începem să ne îngrijorăm? De la câteva kilograme în plus sau câteva zeci? De la câte kilograme în sus „începe” obezitatea? Cum ne păstrăm sănătatea şi starea de bine?
 

Supraponderal sau obez? Indicii IMC şi BMI oferă răspunsul

 
Pentru a elimina confuzia între termenul „suprapondere” şi „obezitate”, medicul aplică formule de calcul, IMC - Indicele de masă corporală sau BMI - Body mass index - care presupune raportarea greutăţii pacientului la dublul înălţimii acestuia. „Rezultă acolo un indicator pe care noi îl punem într-o grila. Practic, dacă pacientul este undeva cu IMC şi BMI între 25 şi 29, spunem despre acel pacient că este supraponderal. Daca în schimb a depăşit 30, deja spunem despre acel pacient că suferă de obezitate”, explică Velici.
 
Însă de aici lucrurile se complică. Obezitatea este pe mai multe grade. „Cu cât pacientul acumulează mai multe kilograme, cu atât se poate încadra într-o clasă mai avansată de obezitate. Avem obezitate gradul întâi, trei, şi BMI peste 40, unde intervine ceea ce noi numim obezitate morbidă”, detaliază medicul chirurg. 
 
Persoanele care primesc diagnosticul de obezitate morbidă au un risc foarte crescut de a dezvolta comorbidităţi, adică alte probleme de sănătate influenţată direct de obezitate. Velici dă câteva exemple: diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diverse probleme osteoarticulare, sindromul de apnee în somn, dislipidemie. 
 

De ce ne îngrăşăm?

 
Lipsa sportului, alimentaţia neadecvată, lipsa somnului, stres mult, dezechilibre în corp. Însă răspunsul pare a fi mai simplu şi mai scurt: peste 97% din cauzele de obezitate sunt date de dezechilibrul balanţei energetice. Ce înseamna asta? „Înseamnă un raport între ce mâncăm şi ce consumăm. Adica mâncare versus sport sau activitate fizică. Evident, când apare dezechilibru în această balanţă, adică dacă am mâncat prea mult faţă de cât consumăm, sau chiar daca avem un regim de activitate normal, dar mâncăm totuşi mult prea mult peste cât consumăm noi, organismul nostru percepe diferenţa şi înţelege că trebuie să o depuna sub forma de ţesut gras, şi astfel se acumulează  kilograme nedorite”, exemplifică medicul chirurg. 
 

Obezitatea sub bisturiu

 
Obezitatea este la fel pentru copii, pentru femeie şi pentru barbat, însă la micuţi este mai dificil. Consensul este ca în lipsa unor circumstanţe speciale, chirurgia obezităţii să se aplice de la vârsta de 14 ani în sus, dar sunt şi excepţii, arată medicul. „Cel mai mic pacient cu obezitate care a suferit o intervenţie chirurgicală a fost în Arabia Saudită şi avea doar doi sau 3 ani. Acestea sunt cazuri speciale. Dar consensul mondial este de la vârsta de 14 ani”, mai explică specialistul. 
 
În ceea ce priveşte candidaţii la operaţie, încadrarea acestora pentru intervenţia chirurgicală bariatrică ţine foarte mult de indicele de masa corporală şi de problemele medicale pe care le prezinta aceştia. „Consensul, din nou, este ca pacienţii cu un indice de masă peste 35 să poată fi adresaţi chirurgiei bariatrice sau chiar daca un pacient nu ajunge la 35, deci este la un grad mai mic decat obezitate de gradul doi, dar prezintă probleme de sănătate (minim trei, care pot fi considerate în strânsă legatură de cauzalitate cu obezitatea) poate fi operat”, adaugă invitatul.
 
 
Când se recomandă micşorarea stomacului? Este aceasta o varianta sigură de a pierde în greutate? 
Care sunt cele mai importante operaţii în domeniu?
Care este costul unei intervenţii de combatere a obezităţii? 
Ce băuturi şi mâncăruri să evităm dacă vrem să nu acumulăm kilograme în plus? 
 
 
La aceste întrebări dar şi altele privind obezitatea, va răspunde Sorin Velici, medic primar Chirurgie generală şi medic chirurg în Chirurgia obezităţii, vineri, de la ora 13:00, în emisiunea Healthcare Trends. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici