Healthcare Trends VIDEO. Ce presupune intervenţia chirurgicală artroscopică şi ce beneficii are?

  • Ce este chirurgia artroscopică şi cu ce se diferenţiază de chirurgia clasică?
  • Cum te recuperezi după o intervenţie?
  • Care sunt sporturile cele mai periculoase pentru articulaţii?
2926 afişări
Adrian Todor vorbeşte despre Chirurgia artroscopică în cadrul la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Adrian Todor este medic primar Ortopedie, Traumatologie şi doctor în Ştiinţe medicale şi, totodată,  conferenţiar universitar la UMF Iuliu Haţeganu, cu o supraspecializare în Chirurgie artroscopică. 
 
Supraspecializarea de Chirurgie artroscopică este o competenţă suplimentară pregătirii din rezidenţiat, explică medicul, extrem de utilă şi care „tratează” eficient diverse afecţiuni.

Cel mai frecvent întâlnite afecţiuni

Majoritatea pacienţilor ajung la medicul chirurg prin recomandare, spune invitatul. 

„Cele mai frecvente afecţiuni pe care le tratez se pot împărţi în două mari categorii: fie pacienţi mai tineri care au o problemă din sfera Traumatologiei sportive, adică sunt pacienţi tineri care practică sportul de plăcere sau de performanţă şi sigur se pot întâmpla anumite accidentări, leziuni, meniscuri, probleme la genunchi etc. Iar o parte din aceşti pacienţi necesită o intervenţie chirurgicală, care de foarte multe ori poate fi una artroscopică”, mai spune medicul.
 
Pe lângă pacienţii tineri care ajung să fie trataţi, o altă patologie sau altă categorie de pacienţi pe care îi tratează medicul sunt pacienţii puţin mai în vârstă, cu aşa zisele afecţiuni degenerative de uzură.
 
„Apar aşa zisele artroze la genunchi, la umăr, la şold şi de multe ori ajung să necesite o artroplastie, adică înlocuirea unei articulaţii distruse cu endoproteză, şi aceasta este o altă parte din profesia mea. Cum îi spune numele specialităţii, ortopedie şi traumatologie, se ocupă şi de leziunile traumatice, de fracturi, luxaţii şi asa mai departe”, spune Todor. 

Care sunt cele mai periculoase sporturi pentru oase? 

„Sporturile de contact, în general, sunt cele mai periculoase. În România, multă lume joacă fotbal, este o plăcere a băieţilor şi nu numai. Să practici acest sport şi competiţia cumva te ţine în mişcare, îţi dă ambiţie şi probabil aşa apar şi accidentările şi sunt inerente. Nu sfătuim oamenii să ducă o viaţă sedentară, nici vorbă. Într-adevăr, sporturile de contact, fotbalul, mai ales, este cel care produce cele mai multe leziuni”, explică medicul.  
 
Alte sporturi periculoase sunt schiul, voleiul, handbalul, baschetul. 

Cum se desfăşoară o intervenţie chirurgicală artroscopică?

Datorită priceperii medicilor şi a tehnologizării în domeniu, intervenţiile devin mai puţin invazive.

O intervenţie chirurgicală artroscopică este minim invazivă: implică utilizarea unor incizi foarte mici, sub 1 cm, două sau mai multe incizii de acest gen, şi se efectuează pentru tratarea unei patologii într-o articulaţie.

„Se introduce o cameră de filmat care are diametrul aproximativ de 4 mm în acea cavitate care este o articulaţie şi proiectează imaginile mărite de 20,30 de ori pe un ecran. Şi astfel, alte incizii de asemenea mici numite portualuri, se introduc instrumente de lucru specifice cu care tratăm. Practic, sunt prelungirile mâinilor noastre în articulaţie”, spune invitatul.

Chirurgul Adrian Todor vorbeşte şi despre faptul că tehnologia a evoluat foarte mult şi astfel, pot fi tratate o serie vastă de patologii cu această tehnică. Avantajele ar fi, în principal, morbiditatea redusă, adică riscul de complicaţii este mult mai mic, la fe şi în cazul unor infecţii, dezvoltarea de ţesut şi cicatrizari ale unor structuri învecinate.

Care este perioada medie de recuperare după o intervenţie?

Recuperarea ţine de pacient, de tratament în sine, de boala care a dezvoltat-o, explică medicul.
 
„În general, tendinţele actuale şi progresele în domeniu permit pacienţilor o recuperare rapidă, durerea nu ar trebui să facă parte din procesul de recuperare, dar sigur că nu este o plăcere să treci printr-o intervenţie chirurgicală. Marea majoritate a pacienţilor se pot deplasa imediat dupa intervenţii sau îşi pot folosi membrul respectiv care a fost operat, dar cu anumite limite”. 
 
Recuperarea este extrem de importantă, dar se poate individualiza atât în funcţie de pacient, cât şi de nevoile lui, cât şi în funcţie de ce intervenţie s-a făcut, mai punctează Todor. „Chirurgul ştie la sfârşitul intervenţiei care sunt verigile slabe ale reconstrucţiei făcute şi atunci anumite lucruri trebuie protejate pe perioada de recuperare”, conchide invitatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici