Healthcare Trends VIDEO. Cum prevenim cancerul de colon. Sfaturi de alimentaţie de la un medic primar în Gastroenterologie

  • Este stresul de zi cu zi nociv pentru sănătate?
  • Care este fast-food-ul „sănătos”?
  • La ce semnale din partea corpului trebuie să fim atenţi când e vorba despre colon?
5493 afişări
Florin Muşat, medic primar Gastroenterologie este invitatul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici. 
 
Într-o societate în care ritmul alert pare a fi un dat natural, ne expunem la diferite boli. Mâncăm prea mult sau prea puţin, pe fond de stres, mâncăm alimente puţin nutritive sau pline de carbohidraţi. Colonul şi stomacul sunt printre cele mai afectate organe de dieta noastră deficitară. 
 
Când avem orice simptom supărător şi dacă se tot repetă, acesta e un semnal că ar trebui să mergem la medic, fie că este vorba despre dureri de burtă, greaţă, tulburări ale tranzitului intestinal, sângerări. 

Cum (să) ne alimentăm corect

Medicul Florin Muşat vorbeşte despre o serie de obiceiuri alimentare sănătoase: trei mese pe zi, luate fără grabă, existenţa unei gustări sănătoase, precum fructe. Acesta spune că  este importantă evitarea unei singure mese pe zi, seara. 
 
În ceea ce priveşte fast-food-ul, el poate fi împărţit în două tipuri: alimente ultra procesate, sau unele gătite repede, dar natural, precum cele din bucătăria asiatică. Primul tip este clar, dăunător. 
 
Iar în ceea ce priveşte gustările dintre mese, produsele de patiserie, snacks-uri şi restul carbohidraţilor ar trebui evitate şi înlocuite cu fructe sau legume (un măr, un morcov tăiat bucăţele etc). 

Cancerul de colon

Cancerul de colon este cel mai frecvent, dar, detectat la timp, este tratabil, asigură medicul. Nici pe de parte de a fi uşor de tratat, totuşi, nu mai pune în pericol viaţa pacientului, dacă acesta ajunge repede la medic. 
 
Sunt şi veşti bune: în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni merg la medic sau la spital. Deşi populaţia ţării este în declin, oamenii sunt mai conştienţi de importanţa unei stări de sănătate şi merg mai des la medic. 

Ulcerul de stres

Factor perturbator pentru alimentaţie, stresul emoţional nu provoacă ulcer, asigură invitatul. 
 
„Nu ne referim la stresul de la muncă sau din viaţa de zi cu zi, ci la o agresiune asupra organismului, un stres post traumatic”, explică medicul. Acesta spune că totuşi, mâncatul pe fugă, alimentaţia fast-food şi mesele luate în mod haotic pot provoca tulburări. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici