Healthcare Trends VIDEO. Recuperarea post-COVID. Cum depistăm afecţiunile după boală? Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, despresursele de iradiere

  • Mulţi români au avut COVID, fie o formă uşoară sau mai gravă.
  • După vindecarea de COVID pot apărea o serie de afecţiuni.
  • Acestea pot fi detectate cu ajutorul tomografiei computerizate.
2242 afişări
Adrian Tătăranu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, coordonatorul Centrului de Imagistică Medicală Bucovina, a fost invitatul de vineri al ediţiei Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania.
 
Expertul a discutat despre investigaţiile imagistice în perioada sarcinii, sursele de iradiere la care suntem expuşi zilnic, dar şi limitele tehnologiei în depistarea afecţiunilor prin imagistică. 
 

De la Anatomie, la Radiologie

 
„După terminarea facultăţii, am încercat o carieră în mediul universitar şi am activat câţiva ani ca asistent universitar la catedra de Anatomie a Universităţii din Iasi. Apoi, urmând o tradiţie în familie, să zicem, am hotărât că trebuie să fac o specialitate medicală, Anatomia fiind o disciplina preclinică, să spunem. Am dat Eezidentiatul, am plecat ţintit pe Radiologie şi Imagistică şi apoi, după Rezidentiat, m-am întors acasă, eu fiind sucevean. Facultatea şi Rezidentiatul le-am facut la Iaşi şi după Rezidenţiat m-am întors acasă. De atunci, povestea este destul de liniară. Am trecut prin toate stadiile pe care le parcurge un medic specialist primar. Cam asta este tot.”
 

Cât de periculoase pentru organism sunt investigaţiile imagistice care folosesc razele X?  

 
„Acesta este un subiect sensibil în Radiologie şi Imagistică medicală. Riscurile depind în buna masura de tipuri de iradiere, de modul de producere al iradierii. Că este vorba de contact cu pielea, ingestie, aspirare câteodată sau radiaţiile care trec prin corpl cum este cazul Imagisticii medicale. Unde se concentrează iradierea, pentru cât timp. Deci, în principiu, efectele expunerii la radiaţii ionizante, pentru că despre asta vorbim în Imagistică, sunt în momentul de faţă considerate a fi nepericuloase. Nu există studii care să arate că există efect pe termen lung sau pe termen scurt la dozele care se folosesc în Imagistică medicală.”
 

Cât de des ne iradiem?

 
„O persoană este supusă permanent la multe surse de iradiere. Dintre care, cea mai importantă ca procent din doza pe care o încasăm fiecare dintre noi anual sau pe termen lung, este radonul. Este un gaz care rezultă din degradarea uraniului şi care este permanent în jurul nostru, în locuinţele noastre (...) Iar înafară de radon exista radiaţiile cosmice, materialele de construcţie.”
 
 

Ce este Radonul şi cum ne afectează?

 
„Radonul este un gaz care este în mod universal în jurul nostru. Nu prea există vreo şansă să scăpăm de el. Ajunge în locuinţele noastre, fie pe calea aerului, fie pe calea apei. Nu există metode, din ce cunosc eu, de filtrare. El generează aproximativ o treime din doza de iradiere pe care o încasează o persoana în timpul unui an.” 
 

Cât de expuşi suntem radiaţiilor cu Radon? 

 
„O persoană este supusă permanent la multe surse de iradiere. Dintre care cea mai importante ca procent din doza pe care o „încasăm” fiecare dintre noi, anual sau pe termen lung, este radonul.” 
 
 

 Când este necesară tomografia post-COVID? 

 
„Tomografia post-Covid este indicată când se agravează simptomele sau când acestea persistă în timp. Fibroza pulmonară nu este foarte întâlnită în COVID. (...) Există însă complicaţii rare, pe termen lung, cele mai grave sunt cavităţile, infecţiile. Acestea necesită examinări imagistice pentru că e nevoie de intervenţii, fie medicamentoase, fie chirurgicale. Dar în principiu, orice examinare imagistică se face la indicaţia unui medic care supraveghează clinic pacientul.”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici