VIDEO   IEŞI PE PLUS. Cum cheltuim şi cum economisim. Adina Călin, director Direcţia „Produse şi servicii bancare” la CEC Bank, despre secretul unui buget eficient

  • Bugetul eficient: cum arată şi cum îl putem face, lună de lună?
  • Creditul imobiliar, o soluţie dacă alegem în cunoştinţă de cauză.
  • Adina Călin, director Direcţia „Produse şi servicii bancare” la CEC Bank a prezentat cele mai puternice „arme” pentru „apărarea” economiilor şi cum putem „stăpâni” bugetul.
2489 afişări
„Ieşi pe plus” este o nouă emisiune realizată de către Mediafax în parteneriat cu CEC Bank. Prima ediţie a avut-o ca invitată pe Adina Călin, director Direcţia „Produse şi servicii bancare” la CEC Bank. 
 

Cum facem banii să „muncească” pentru noi?

 
Adina Călin a vorbit despre importanţa creării unui buget de cheltuieli, pe care să-l ţinem serios şi care ne va ajuta să vedem pe ce aruncăm banii pe care am putea foarte bine să-i economisim. Cheltuim emoţional sau raţional? Ce trebuie să ştim când luăm salariul? Cum împărţim banii şi cât economism? Specialista CEC Bank spune că ne putem schimba obiceiurile care ne golesc portofelul.
 
„Am observat noi în aceasta statistică, o parte importantă se îndreaptă din cheltuielile românilor către băuturi alcoolice şi tutun, undeva la 8,6%. Observând că cheltuielile pentru educaţie, pentru cultură şi pentru sport sunt destul de jos, undeva la 3,8% din bugetul fiecărei familii”, explică Adina Călin. 
 

Regula de aur în economisirea banilor

 
Direcotul de la Direcţia „Produse şi servicii bancare” de la CEC Bank oferă şi un instrument puternic şi intens folosit în Educaţia financiară.
 
„Aş vrea să vă spun despre regula 50/30/20, care se mai numeşte şi needs / wants / savings. Vine de la procentajele pe care trebuie să le acordam celor trei categorii de cheltuieli mari din viaţă, si anume 50% ar trebui să meargă către satisfacerea nevoilor de zi cu zi, 30% din veniturile noastre lunare ar trebui să se îndrepte către îndeplinirea dorinţelor, să spunem, iar 20% din venitul lunar ar fi recomandat să meargă către zona de economisire”, mai arată specialista.
 

Economisirea banilor. De la idee, la acţiune

„Un buget ne ajută să vedem ce şi cât cheltuim, fie că este vorba despre cheltuieli aberante sau cheltuieli mici, pe care nu le luăm în seamă. Notarea şi gestionarea unui buget serios, cu venituri şi cheltuieli estimate şi apoi realizate, ne ajută să avem reduceri de 10% a costurilor într-o lună, fără efort major”, explică experta în Finanţe. Importantă este crearea unui obicei din a nota cheltuielile, fie ele mici sau mari. Aceasta dă exemplu propriile sale obişnuinţe financiare, precum achiziţionarea de haine din mall, dacă găsea ceva interesant sau necesar. Însă, a renunţat la acest obicei şi alege să cumpere haine doar de câteva ori pe an. 
 

Românii, mai cumpătaţi în pandemie

 
Specialista arată că românii au ales să economisească mai mult în pandemie. Ieşirile cu prietenii şi alte evenimente sociale fiind pe hold, oamenii au ales să pună banii deoparte, pentru a-i cheltui ulterior pe vacanţe sau să investească. 
 

Creditul imobiliar: ce trebuie să ştim înainte de a-l accesa

 
Adina Călin a adus în discuţie în cadrul emisiunii şi criteriile importante ce trebuie îndeplinite de persoanele care vor să ia un credit imobilar. Aceasta explică ce trebuie să ştim înainte de a face o mişcare financiară importantă, cu repercusiuni pe termen lung.
 
„Pentru o investiţie într-o casă, cel mai probabil marea majoritate a persoanelor apelează la un credit. Aşa cum am spus şi mai devreme, asta nu înseamnă că este ceva neregulă cu a apela la un credit. Este până la urmă normal, este mult mai greu să ai tu toata suma de achiziţie şi atunci este normal să apelez la un credit pe o perioada lungă. Dar este nevoie si de un echilibru”, recomandă  
 
 
Care este rolul educaţiei financiare pentru copii? Când este optim să înveţe să economisească şi să dezvolte o relaţie sănătoasă cu banii? Ce înseamnă interacţiunea cu blockchainul? Vom putea face tranzacţii cu criptomonede?  La aceste întrebări şi multe altele  a răspuns în emisiunea „Ieşi pe plus”, Adina Călin, director Direcţia „Produse şi servicii bancare” la CEC CBank. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici