11 persoane propuse pentru arestare în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Judeţean Botoşani

Procurorii DNA Suceava anunţă că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive faţă de un număr de 15 inculpaţi în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Judeţean Botoşani. 11 dintre acestea sunt reţinute, iar procurorii cer arestul preventiv.

384 afișări
Imaginea articolului 11 persoane propuse pentru arestare în dosarul angajărilor pe bani de la Spitalul Judeţean Botoşani

Potrivit DNA, procurorii au dispus reţinerea a 11 persoane, printre care fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, fostul director de îngrijiri, dar şi a mai multor şefi de secţie, şi a altor angajaţi ai spitalului, precum şi a administratorului unei societăţi comerciale.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea, în forma autoratului, a complicităţii şi a instigării, a unor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Totodată, alte patru persoane, printre care doi medici şi o asistentă, au fost plasate sub control judiciar.

În dosar se fac cercetări cu privire la comiterea de către funcţionari publici a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi şi al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani.

Concret, inculpaţii ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bijuterii şi sume de bani cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, ş.a., sume cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro. Sumele de bani creşteau, în funcţie de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracţional.

Procurorii arată că, în anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro.

De asemenea, aceştia ar mai fi primit sume de bani necuantificate încă, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unităţi medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la aproximativ 65.000 de euro.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Celor 15 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Joi, cele 11 persoane reţinute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici