Alecu Chitaru, condamnat la nouă ani de detenţie

Alecu Chitaru - ieşeanul care l-a înjunghiat pe fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Barna Tanczos - a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor.

2 afișări
Imaginea articolului Alecu Chitaru, condamnat la nouă ani de detenţie

Alecu Chitaru, condamnat la nouă ani de detenţie

De asemenea, Tribunalul a dispus ca Alecu Chitaru să-i plătească lui Barna Tanczos 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Potrivit hotărârii de luni a instanţei, Alecu Chitaru are de plătit şi suma de 13.494.000 de lei către Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale lui Barna, la care se adaugă şi 2.000 de lei cheltuielile de judecată.

Judecătorul a dispus confiscarea baionetei militare - a cărei lamă are o lungime de 14 centimetri - cu care a fost înjunghiat fostul şef al ADS.

Hotărârea de luni poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, luni, Chitaru a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a depune o plângere faţă de conducerea Prefecturii Iaşi, în legătură cu dreptul de proprietate asupra unui teren care ar aparţine unor rromi.

În dosarul în care a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, Chitaru a fost acuzat de înjunghierea, în martie 2006, a lui Barna Tanczos.

Incidentul dintre Chitaru şi Barna a survenit unei solicitări de aviz de la şeful ADS pe o adeverinţă, în legătură cu o vizită a omului de afaceri la autorităţile de la Bruxelles, însă directorul agenţiei ar fi modificat conţinutul actului pe care mai multe persoane îl semnaseră. Ultimul care nu semnase era Barna.

Alecu Chitaru s-a autointitulat liderul ţăranilor nemulţumiţi din judeţul Iaşi şi se angajase faţă de aceştia să rezolve toate problemele legate de Legea 18, mulţi dintre aceştia cerând înapoi mai multe hectare de vie administrate în prezent de fostul IAS Cotnari. Ţăranii din comunele Deleni, Lungani, Erbiceni şi Cotnari - îndrumaţi de Chitaru - erau nemulţumiţi că nu-şi pot primi terenurile în aceleaşi zone în care le-au avut, însă autorităţile susţineau că acest lucru nu este posibil deoarece în locurile respective sunt acum ferme.

Omul de afaceri ieşean a mai fost reţinut sau amendat de Poliţie pentru organizarea unor mitinguri fără a avea autorizaţie şi instigarea oamenilor la revoltă. El a susţinut chiar, în august 2003, că va candida la Preşedinţia României.

ADS este instituţia specializată care realizează privatizarea societăţilor comerciale agricole şi concesionarea terenurilor proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă administrate de aceste societăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici