Banii sustraşi de la BRD Craiova ar fi fost destinaţi finanţării Hamas

O parte din cei 2,2 milioane de euro sustraşi, în luna februarie, de la BRD Craiova ar fi fost destinată pentru finanţarea grupării teroriste Hamas, prin intermediul capului reţelei, un cetăţean iranian, afirmă surse din rândul procurorilor timişeni care anchetează cazul fraudei.

234 afișări
Imaginea articolului Banii sustraşi de la BRD Craiova ar fi fost destinaţi finanţării Hamas

Banii sustraşi de la BRD Craiova ar fi fost destinaţi finanţării Hamas

Potrivit acestora, cetăţeanul iranian ar fi urmat să-i primească printr-o filieră turcă şi să-i trimită mai departe, însă nu au fost adunate încă toate probele necesare în acest sens, iar audierea a fost amânată, întrucât coordonatorul reţelei a cerut în instanţă un interpret de limbă persană.

Mihaela Rosana Biţu, angajată a sucursalei BRD Craiova, este acuzată de procurorii DIICOT din Timiş că şi-a însuşit suma de opt milioane de lei, bani pe care i-a transferat şi ridicat fără autorizare, prin utilizarea fără a drept a parolei de acces a directorului sucursalei, informa Ministerul Public.

Alături de Biţu, au fost arestate alte trei persoane - Doru Meosu, Paul Vasile Mânzu şi Osman Tunc -, ultima fiind de origine turcă, stabilită la Bucureşti. Cetăţeanul turc şi angajata băncii au făcut recurs împotriva deciziei de arest preventiv, însă completul de judecată al Curţii de Apel Timişoara a decis respingerea recursului. Ulterior, în acest caz a fost arestat şi Eugen Florescu.

Potrivit anchetatorilor, jumătate din cei opt milioane de lei au fost transferaţi în contul cetăţeanului de origine turcă, el fiind reţinut chiar în timp ce aştepta să ridice banii de la o unitate a băncii din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agenţie din Timişoara.

La 1 februarie 2008, Meosu a reuşit să ridice, în numerar, o parte din suma ce-i fusese transferată în cont - 1,5 milioane de lei. Imediat după ce i-a retras, Meosu i-a dat banii lui Paul Vasile Mânzu, acesta din urmă dând sacoşa de bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii.

Potrivit unor surse judiciare, Doru Meosu, cunoscut membru al lumii interlope din Timişoara, intenţiona să plece în Panama, după ce ar fi scos toţi banii din cont. Informaţia a fost obţinută după ce anchetatorii, cu sprijinul SRI, au supravegheat convorbirile telefonice ale lui Meosu, imediat după ce acesta a scos din bancă 1,5 milioane de lei.

Meosu a fost implicat şi într-un atentat cu maşină capcană, la Timişoara. În martie 2000, o grupare de traficanţi de maşini de lux din Oradea, care a intrat în conflict cu gruparea lui Meosu, ar fi pus la cale eliminarea acestuia folosind o bombă ascunsă într-o maşină pe care urma să o primească Meosu. Bomba a fost fabricată din circa un kilogram de dinamită şi capse detonante româneşti, fiind plasată într-un Alfa Romeo. Bomba s-a declanşat accidental chiar la intrarea în Timişoara, iar în urma exploziei două persoane au decedat.

O a şasea persoană a fost arestată, la sfârşitul lunii februarie, în acest caz, un cunoscut membru al lumii interlope din Craiova, Farid Jahani ("Paul Valută"), cu triplă cetăţenie - română, iraniană şi suedeză - a fost acuzat de înşelăciune, furt, fals şi spălare de bani.

Surse apropiate anchetei spuneau, la acea vreme, că din primele cercetări rezultă că bărbatul ar fi cel care a gândit întreaga operaţiune prin care BRD Craiova a fost fraudată cu 2,2 milioane de euro.

Dacă se va dovedi că persoanele implicate urmau să dea banii la Hamas, ele vor fi acuzate şi de finanţarea unei organizaţii teroriste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici