Băsescu: Există percepţia că avocaţii cer onorarii disproporţionate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că primeşte la Preşedinţie plângeri din partea justiţiabililor din care rezultă că există percepţia că onorariile percepute de avocaţi sunt disproporţionate faţă de calitatea prestaţiei acestora arătându-se însă convins că această percepţie e greşită.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Există percepţia că avocaţii cer onorarii disproporţionate

Băsescu: Există percepţia că avocaţii cer onorarii disproporţionate, dar sunt convins că e greşită (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele a făcut această declaraţie în discursul rostit la Congresul avocaţilor din România, care se desfăşoară la Costineşti.

Băsescu a spus că în plângerile pe care le primeşte la Preşedinţie justiţiabilii se arată nemulţumiţi de standardele morale şi profesionale ale avocaţilor şi de insuficienta implicare a acestora în cauzele în care sunt solicitaţi.

Şeful statului a mai declarat că din respectivele sesizări rezultă că există percepţia că onorariile cerute de avocaţi sunt disproporţionate faţă de calitatea prestaţiei lor.

"Îmi exprim însă convingerea că această percepţie este greşită", a adăugat preşedintele, precizând că acest punct de vedere are la bază faptul că în România au existat şi există oameni iluştri care au la bază profesiunea de avocat.

Traian Băsescu a precizat că, în perioada de postaderare şi în contextul globalizării, calitatea justiţiei şi, implicit, standardele profesionale şi morale ale avocaţilor trebuie să crească.

"Nu poţi ridica nivelul onorariilor fără a fi performant", a spus preşedintele.

El a ţinut să sublinieze că, la fel ca şi avocaţii, şi el, ca şef al statului, se află în serviciul cetăţenilor.

"Asta ne uneşte pe mine şi pe dumneavoastră", a adăugat Băsescu.

În opinia sa, avocaţii trebuie să aibă în vedere apărarea legii şi a deontologiei, subliniind necesitatea confidenţialităţii relaţiei avocat-client în procesul de justiţie.

La eveniment a participat şi preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu. Ea a spus că este necesară creşterea calităţii profesionale a avocaţilor, pentru că din rândul acestora pot proveni judecători de valoare.

"Daţi-mi un avocat bun ca să fiu un judecător şi mai bun", a mai spus Bărbulescu, înainte ca preşedintele Băsescu să-şi rostească discursul.

Şeful statului a precizat, la finalul discursului, că la şedinţele CSM la care a participat a vorbit de multe ori despre creşterea calităţii actului de justiţie, cerând creşterea nivelului de performanţă profesională a judecătorilor.

"Abia astăzi am aflat că am vorbit degeaba, de la doamna Bărbulescu, care a spus daţi-mi un avocat bun ca să am un judecător bun. Deci, trebuia să vorbesc cu dumneavoastră", le-a spus Băsescu avocaţilor prezenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici