Cazul lui Munaf, discutat marţi la Curtea Supremă

Curtea Supremă a SUA va discuta marţi cazul lui Mohammad Munaf, cetăţean americano-irakian aflat în custodia forţelor americane în Irak, într-un dosar care poate avea implicaţii majore pentru americanii reţinuţi în zone de război din străinătate, comentează Washington Post, în ediţia online.

11 afișări
Imaginea articolului Cazul lui Munaf, discutat marţi la Curtea Supremă

Cazul lui Munaf, discutat marţi la Curtea Supremă

Mohammad Munaf şi americano-iordanianul Shawqi Ahmad Omar, al cărui caz va fi analizat tot marţi, se află într-o închisoare păzită de poliţia militară americană, la periferia Bagdadului.

Munaf şi Omar susţin că gardienii de la Camp Cropper se află sub comanda armatei americane, ceea ce îi îndreptăţeşte să conteste, conform legii americane, detenţia lor în Irak. Autorităţile americane afirmă însă că închisoarea aparţine Forţei Multinaţionale din Irak, iar tribunalele americane nu au jurisdicţie asupra celor doi.

Disputa va fi tranşată de Curtea Supremă a Statelor Unite, iar o decizie în aceste cazuri va avea implicaţii semnificative asupra drepturilor cetăţenilor americani reţinuţi în teatre de luptă din străinătate. Înaintea pronunţării unei decizii, felul în care sunt protejaţi aceştia nu este clar.

Plângerile în mare măsură asemănătoare ale celor doi sunt însă complicate de poveştile lor personale. Munaf a fost transferat la Camp Cropper în urma răpirii ciudate în care au fost implicaţi trei ziarişti români pe care îi însoţea la Bagdad, afirmă Washington Post. El şi cei trei ziarişti au fost duşi într-un subsol de beton, la o fermă de la periferia oraşului, unde au fost reţinuţi aproape două luni alături de alţi şapte ostatici.

După ce Munaf şi ziariştii au fost eliberaţi, autorităţile americane şi române l-au acuzat de înscenare a răpirii. Autorităţile americane afirmă, în documente judiciare, că Munaf "a recunoscut, în înregistrări video, în scris şi în faţa unui tribunal de investigaţie" că a fost complice la răpire.

Cazul a ajuns la Curtea Penală Centrală irakiană, unde Munaf a fost condamnat la moarte, într-un proces contestat de avocaţii săi. Autorităţile americane au vrut să-l predea pe Munaf guvernului irakian în vederea aplicării sentinţei, dar oCurte de apel irakiană a casat sentinţa cu trei săptămâni în urmă. Pentru moment, un tribunal irakian desfăşoară o nouă anchetă, iar Munaf rămâne la Camp Cropper.

Avocaţii lui au contestat transferul, afirmând că autorităţile americane încalcă drepturile constituţionale ale unui cetăţean american, iar transferul poate însemna moartea iminentă a clientului lor. Deşi el şi-ar fi recunoscut vina în faţa oficialilor americani şi români, avocaţii săi declară că mărturia a fost obţinută sub ameninţare, iar Munaf a declarat în faţa tribunalului irakian că este nevinovat.

În cazul lui Omar, arestarea a avut loc la Bagdad, în octombrie 2004, el fiind acuzat că acordă sprijin reţelei teroriste a lui Abu Musab al-Zarqawi. Autorităţile americane au vrut să-l transfere tribunalului irakian pentru proces, dar un tribunal districtual american a blocat transferul.

 

Şi Munaf, şi Omar susţin că deţinerea cetăţeniei americane şi condiţiile în care au fost arestaţi de forţele americane le oferă dreptul de a contesta măsurile în tribunale federale americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici